O noua victima a crizei: Financial Times Deutschland, in faliment

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 16:32
1531 citiri
O noua victima a crizei: Financial Times Deutschland, in faliment

Timp de mai multi ani, Germania a parut in mare parte imuna la problemele cu care se confrunta presa tiparita din SUA, insa in ultimele saptamani, presa din aceasta tara a fost afectata de mai multe falimente importante. Vineri, respectatul Financial Times Deutschland a devenit ultima victima, comenteaza Der Spiegel.

Piata ziarelor din Germania este printre cele mai mari din lume. Cu 333 de titluri din care poti alege, cu numeroase ziare puternice locale si regionale, tara a parut mult timp un bastion de stabilitate pe fondul unei piete a presei tiparite care se confrunta cu probleme.

Aceste timpuri par insa acum apuse. Vineri, editorul german Gruner + Jahr a anuntat incetarea publicarii Financial Times Deutschland, ramura germana a influentului cotidian britanic financiar Financial Times. Dupa ce ultimul numar al ziarului de culoarea somonului va aparea la 7 decembrie, aproximativ 320 de angajati isi vor pierde locurile de munca.

Anuntul vine dupa zile de speculatii ca ziarul ar fi avut probleme si urmeaza altor lovituri recente date unei prese tiparite extrem de diversificate. Doar saptamana trecuta, Frankfurter Rundschau, unul dintre cele mai mari 10 cotidiene ale Germaniei, a intrat in faliment, dupa ani de scaderi ale numarului de abonati si o reducere a pietei publicitare pe hartie.

De asemenea, in octombrie, agentia de stiri germana DAPD a dat faliment, la doar doi ani dupa ce fusese infiintata printr-o fuziune a serviciului in limba germana al Associated Press cu reteaua DDP. Reduceri sunt vizate si la cotidianul Berliner Zeitung, publicat de aceeasi companie ca si Frankfurter Rundschau.

Cu toate acestea, inchiderea Financial Times Deutschland nu constituie o surpriza. Lansat in anul 2000, ziarul nu a facut niciodata profit, pierzand in schimb circa 250 milioane de euro de la acel moment, in conformitate cu estimarile citate in mass-media germana. Anul trecut, ziarul a pierdut 10 milioane de euro.

Totusi, pe parcursul celor 12 ani de existenta, ziarul a devenit unul dintre cele mai respectate publicatii financiare din Germania.

In pofida dedicatiei germanilor fata de presa tiparita - ceea ce a facut din Germania cea mai animata piata de presa tiparita din Europa - sectorul nu a fost imun in ultimii ani la provocarile cu care s-a confruntat presa tiparita in SUA si in alte parti ale lumii. Potrivit Nielsen Media Research, veniturile pe care ziarele le obtineau din publicitate in Germania au scazut cu 6% in primele 10 luni ale anului fata de aceeasi perioada in 2011 - continuand un lung trend descendent.

In ultimul deceniu, numarul de exemplare vandute ale cotidienelor germane a scazut cu o cincime, de la 23,7 milioane de exemplare in 2001 la 18,4 milioane in 2012, in conformitate cu Federatia Editorilor de Ziare Germani (BDZV) - o scadere aproximativ echivalenta cu cea observata in Statele Unite. Cu toate acestea, cifrele la Financial Times Deutschland au scazut chiar mai rapid. Intre al treilea trimestru al lui 2006 si al treilea trimestru al acestui an, abonamentele au scazut de la 62.000 la 42.000.

In ultimii ani, desigur, pierderile cu care se confrunta presa tiparita s-au regasit din plin in castigurile obtinute online. Astfel, in total publicatiile tiparite si online in Germania nu au avut niciodata o audienta mai mare. De asemenea, veniturile din publicitatea online au crescut vertiginos in ultimii ani, urcand cu 15,4% doar in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#faliment presa Germania, #inchidere Financial Times Germania, #piata presa Germania, #presa tiparita Germania, #pierderi presa Germania , #Faliment