Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ne ''batem'' in economie cu ungurii...

Ne ''batem'' in economie cu ungurii...
Produsul Intern Brut al Romaniei (PIB) este de 79,3 miliarde euro, iar cel al Ungariei de 87,8 miliarde euro, releva un studiu comparativ referitor la mediul de afaceri din cele doua tari, realizat de Coface Romania impreuna cu Coface Ungaria. Singura problema este ca ungurii sunt de doua ori si jumatate mai putini ca noi...Adica, mai pe romaneste, un ungur este de 2,5 ori mai productiv decat un roman. Aceasta concluzie rezulta si din nivelul PIB/capita, acesta se situeaza in jurul valorii de 3.660 euro in Romania, respectiv 8.700 euro in cazul Ungariei. Se estimeaza ca PIB-ul Romaniei va cunoaste, in urmatorii doi ani, o dinamica superioara celui al Ungariei, cu pana la 1,5 la suta mai mult. Deci, pentru a elimina acest decalaj, pastrand acest ritm, romanilor le sunt necesari doar... 100 de ani.
In ceea ce priveste situatia macroeconomica din Ungaria, PIB-ul isi va mentine tendinta de crestere anuala de 4,3 la suta in urmatorii ani datorita cresterii semnificative a exporturilor (50 miliarde euro Ungaria fata de 22 miliarde euro Romania), cresterii investitiilor in sectorul privat, cresterii salariului minim, cresterii continue a creditelor, a fondurilor europene si cresterii veniturilor populatiei datorita scaderii TVA de la 25 la suta la 20 la suta incepand din ianuarie 2006.

Potrivit studiului, in Romania a crescut puternic si volumul investitiilor straine directe, care va atinge aproape 9 miliarde euro in 2006, iar evolutia lor se preconizeaza a fi din ce in ce mai favorabila o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Pentru anul urmator se estimeaza intrarea a peste 5 miliarde euro. O dezvoltare aparte a fost cunoscuta de sectorul IT care va inregistra cresteri semnificative constante de 10 la suta in urmatorii trei ani, fiind estimat in prezent la valoarea de un miliard de dolari.

In ceea ce priveste Ungaria, investitiile straine directe (ISD) in perioada de pre-aderare au atins o medie de 1,7 miliarde euro in 2002 si 2003, dupa recordul de 4,4 miliarde euro in 2001, cu un minim in 2003 de numai 424 milioane euro.

Incepand cu 2004 (anul aderarii) situatia fluxului investitional s-a remediat semnificativ, urcand aproape de 3 miliarde de euro si crescand din nou in 2005 (primul an complet de la aderare) cu 50 la suta fata de 2004, o crestere absoluta de 1,5 miliarde euro.

In ceea ce priveste situatia insolventelor, in Ungaria, oficial una din 30 de companii intra in faliment in fiecare an, iar numarul falimentelor a crescut cu 15 la suta in primul trimestru al lui 2006. in ceea ce priveste ramurile, cele mai afectate sunt agricultura, industria textila si comertul cu ridicata.

In Ungaria situatia privind respectarea termenelor de plata se afla intr-o continua inrautatire din iunie 2003, intarzierea platilor afectand peste 96 la suta din totalul companiilor chestionate. Studiul releva faptul ca termenul de plata este in prezent o caracteristica la fel de importanta ca si pretul in cadrul negocierilor contractuale.

La acest capitol, in Romania, s-au inregistrat peste 3.500 de falimente in 2005, Romania avand cel mai mare ritm de crestere al falimentelor (numarul falimentelor inregistrate raportat la numarul total al firmelor existente) din regiune si chiar din Europa plus 54 la suta.


Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 859 ori