Majorarea taxelor ar fi falimentat peste 50.000 firme

Luni, 07 Iunie 2010, ora 17:30
1783 citiri
Majorarea taxelor ar fi falimentat peste 50.000 firme

Simularile efectuate de Comisia Nationala de Prognoza releva ca majorarea taxelor in locul reducerii cheltuielilor cu salariile si pensiile ar fi determinat falimentul a cel putin 50.000 firme in semestrul II al anului si o inflatie de 10%, comparativ cu tinta actuala de 3,7%, sustine premierul Boc, potrivit Mediafax.

In discursul sustinut, luni, in fata parlamentarilor cu ocazia angajarii raspunderii Guvernului asupra proiectelor de legi privind reducerile de pensii si salarii, premierul a prezentat, prin comparatie, o serie de date rezultate din simulari efectuate de Comisia Nationala de Prognoza reprezentand efectul unor eventuale majorari de taxe in locul diminuarii salariilor si pensiilor.

Potrivit premierului, simularile Comisiei releva ca o eventuala crestere a TVA si cotei unice de impozitare ar fi condus la falimentul a cel putin 50.000 firme in semestrul al doilea al acestui an, ar fi generat o crestere a inflatiei la 10% (fata de 3,7% tinta posibila urmare a reducerii salariilor si pensiilor) si ar fi depreciat "substantial" cursul euro-leu.

Datele invocate de seful Guvernului arata ca, prin majorarea taxelor, consumul final ar fi scazut cu 4,4% (fata de o scadere de 2,6% prin reducerea salariilor si pensiilor), numarul de someri ar fi depasit 850.000 persoane, fata de estimarea actuala de 750.000 someri, iar cel al angajatilor pentru care nu sunt achitate impozite ar fi fost suplimentat cu inca 90.000 salariati.

Prin majorarea taxelor, scaderea PIB ar fi fost de 2% in 2010 si de 1,5 in 2011, in conditiile in care diminuarea salariilor si pensiilor conduc la o crestere economica zero sau usor negativa, in acest an, dar cu tendinte pozitive in 2011.

Volumul investitiilor straine directe ar fi fost limitat la 2,7 miliarde euro in acest an, prin majorarea taxelor, comparativ cu un volum estimat de 4,5 miliarde euro prin mentinerea actualului sistem fiscal, protejarea mediului de afaceri, a mai spus Boc.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#majorare, #taxe, #firme, #boc , #Faliment