Kodak intra in faliment

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 08:01
2341 citiri
Kodak intra in faliment

Kodak ar putea intra in faliment in urmatoarele saptamani, decizia reprezentand sfarsitul companiei care a inventat camera foto digitala in 1975, dar care nu a reusit niciodata sa scoata profit din noua tehnologie.

Kodak se pregateste sa ceara protectie in caz de faliment in urmatoarele saptamani, au declarat surse apropiate afacerii, potrivit Wall Street Journal. Miscarea ar putea pune, astfel, capat unei companii care se numara odata printre titanii corporate din America.

Compania Eastman Kodak Co a pierdut 88 de procente din valoarea piata anul trecut, iar actiunile sale au scazut cu 28 de procente pana la 47 de centi pe actiune la incheierea tranzactiei de miercuri de pe bursa din New York, scrie Bloomberg.

Profitul companiei a scazut drastic din cauza incetinirii cererii pentru filmul traditional de camere foto, dar si din cauza competitiei din partea Canon si Hewlett Packard pe segmentul de camere foto digitale si imprimante. Lichiditatile Kodak au scazut la 862 de milioane de dolari la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, de la 1,4 miliarde de dolari, detinute in aceeasi perioada a anului anterior.

Compania, cu onorabila varsta de 131 de ani, inca depune ultimele eforturi de a vinde cateva dintre brevetele din portofoliul sau si ar putea evita falimentul daca ele vor fi cumparate, sustine una din surse.

Cu toate acestea, compania a inceput sa se pregateasca pentru faliment, in cazul in care eforturile esueaza. Pregatirile includ discutii cu bancile despre o eventuala finantare de un miliard de euro in timpul procedurilor de faliment.

Purtatorul de cuvant Kodak a refuzat sa comenteze "zvonurile si speculatiile" pe aceasta tema.

Depunerea actelor pentru faliment ar putea avea loc luna aceasta sau la inceputul lunii februarie, a declarat o alta sursa apropiata situatiei.

Daca ar obtine protectie in cazul falimentului, compania ar putea sa isi plateasca in continuare facturile si sa functioneze normal. In acest caz, compania ar trebui sa se concentreze pe vanzarea a aproximativ 1.100 de brevete printr-o licitatie supravegheata de instanta, au mai spus sursele.

Simplul fapt ca Eastman Kodak ia in considerare ideea falimentului reprezinta o intorsatura neasteptata pentru o companie care a dominat industria in care s-a dezvoltat si care a investit foarte mult in cercetari care au generat numeroase inventii de imagistica, dar si alte tehnologii.

Falimentul Kodak a mai fost invocat in presa, in ultimul an, ceea ce face ca raportul WSJ sa consolideze ipoteza apropierii sfarsitului pentru aceasta companie. Bloomberg raporta, inca din luna Septembrie, ca oficialii Kodak luau in considerare depunerea actelor pentru faliment, citand, de asemenea, surse apropiate situatiei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Kodak faliment, #sfarsit Kodak, #actiuni Kodak, #film Kodak , #Faliment