Falimentul firmelor romanesti alunga investitorii straini

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 14:06
2200 citiri
Falimentul firmelor romanesti alunga investitorii straini

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta investitorii germani, austrieci si elvetieni in Romania este falimentul partenerilor de afaceri locali, din cauza crizei, potrivit firmei de consultanta fiscala, financiara si de audit LeitnerLeitner, informeaza NewsIn.

"In timpul crizei economice, cea mai mare diferenta intre majoritatea companiilor romanesti si investitorii straini a constat in faptul ca cele romanesti au redus initial costurile prin concedierea angajatilor, in timp ce investitorii straini au analizat mai intai portofoliul de produse si costurile inainte de a lua decizii de optimizare. Acest lucru i-a ajutat sa nu isi piarda know-how-ul si sustenabilitatea si astfel vor arata semne de crestere mai devreme", a declarat, intr-un comunicat, Rene Schöb, partener al LeitnerLeitner.

Printre problemele cu care se confrunta clientii din portofoliul firmei se numara si rigiditatea crescuta a autoritatilor fiscale in ceea ce priveste colectarea banilor si lipsa de consiliere a managementului local cu privire la finante si lichiditati.

Printre recomandarile LeitnerLeitner oferite clientilor in conditiile economice actuale se numara optimizarea structurii fiscale, a costurilor si raportarilor si revizuirea situatiilor financiare ale subsidiarelor.

"LeitnerLeitner crede in continuare in potentialul mare pe care il are Romania de a atrage investitii straine si de a creste piata, potential care se poate realiza doar atunci cand autoritatile vor rezolva temele macro-economice si politice", se mentioneaza in comunicat.

Firma de consultanta apreciaza ca domeniile cu potential pentru investitii straine sunt agricultura si productia conexa pentru FMCG.

Totodata, desi piata imobiliara este in scadere, acest segment ramane interesant pentru investitori, iar sectorul sanatatii prezinta de asemenea un potential crescut.

Schöb a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca doar doi dintre clienti firmei si-au inchis activitatea din Romania dupa aparitia crizei, acestia intentionand insa sa se reintoarca dupa revenirea pietei.

Prezent la eveniment, Cristoph Leitl, presedinte al Camerei Federale de Comert a Austriei, a declarat ca investitiile companiilor austrice in Romania s-au ridicat in 2009 la 500 milioane euro, nivel care s-ar putea pastra in acest an si care ar putea fi depasit in 2011, in conditiile unei cresteri a economiei.

Austria este principalul investitor strain din Romania, unde sunt inregistrate peste 5.800 de firme cu capital austriac.

Leitl a criticat lipsa de profesionalism a autoritatilor cu privire la atragerea fondurilor europene, in ciuda cererii ridicate si proiectelor existente.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza, #domenii, #faliment, #investitori, #straini , #Faliment