Faliment. Cum s-a "rupt lantul" exclusivistului magazin de biciclete Pump

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 06:18
7483 citiri
Faliment. Cum s-a "rupt lantul" exclusivistului magazin de biciclete Pump
Magazinul de biciclete Pump

In Bucuresti, principala piata de desfacere din Romania pentru vanzarea de biciclete, exista in prezent aproximativ 40 de magazine, care vand de la biciclete pliabile, la cursiere extrem de performante si scumpe. Intr-o piata in continua crestere, n-ai spune ca exista loc de falimente, mai ales daca iei in discutie un magazin de biciclete italiene, extrem de apreciate in toata lumea.

Magazinul Pump a luat fiinta anul trecut, la jumatatea lunii martie. Trebuia sa fie, potrivit reprezentantilor sai, "un loc cu mult stil in care vii nu doar pentru a cumpara o bicicleta, ci chiar pentru a ti-o concepe dupa masurile, nevoile si gustul proprii".

Magazinul Pump urma sa comercializeze branduri italiene, extrem de apreciate in toata lumea, precum Milani, Cinelli, Dodici sau Taurus. Preturile bicicletelor variau intre 2.000 de lei si 35.000 de lei.

Flavius Bogdan Bot, 37 de ani, proprietarul magazinului, estima in acel moment ca piata locala inseamna in jur de 230.000 de biciclete, dintre care doar 5% erau modele scumpe.

Romanii nu apreciaza bicicletele cu stil

"Investitia initiala, pentru deschiderea magazinului a fost in jur de 50.000 de euro", a declarat pentru Business24 tanarul antreprenor Flavius Bogdan Bot.

Magazinul a avut un start promitator, cu o primire buna din partea pietei si cu laude din partea producatorilor italieni, care vedeau acest startup cum prinde aripi.

Ceva nu a mers, insa, iar la mai putin de un an de functionare, magazinul Pump a fost nevoit sa se retraga de pe piata de biciclete din Romania.

"Am inchis cu o pierdere in jur de 30.000 de euro", spune Flavius Bogdan Bot.

Magazinul de biciclete Pump a dat faliment in conditiile in care piata locala are un trend ascendent, de aproximativ 10% si in contextul in care, doar in Bucuresti se vand cel putin 20.000 de biciclete noi pe luna, dupa cum a estimat George Culda, directorul Veloteca, unul dintre cele mai mari magazine de biciclete din Romania.

Flaviu Bogdan Bot a identificat cel putin trei motive:

"1. Pump a functionat aproape ca un muzeu, doar ca nu se platea intrarea.

2. Publicul nu are bani, sau nu e dispus sa-l cheltuie pe ceva fin, sau mai fin

3. Am mers cu preturile sub piata europeana la toate marcile doar ca sa incurajam. Nici asta nu a mers".

Fara minuni in Romania

Intrebat daca va renunta definitiv la business-ul de biciclete, tanarul antreprenor si-a gasit cu greu cuvintele:

"E un raspuns destul de greu. Momentan am preferat sa inghetam tot, sa comunicam marcilor reprezentate ca nu mai suntem dispusi si in stare sa facem minuni in Romania.

E frustrant sa nu poti sa dai aici ceva la 70% din pret, in conditiile in care in vest se asteapta si luni de zile pentru acel ceva".

"Cred ca mai mult am vrut sa aratam ca se poate. Ne place, dar nu sustinem. In vara trecuta, la intrunirea distribuitorilor Cinelli worldwide, Pump a fost apreciat ca fiind al doilea cel mai bun shop din lume, dupa Fixerati Brussel. La fel cu best Facebook, best growing...".

Echipa de start a magazinului Pump, entuziasmata, la inaugurare

Daca romanii nu stiu sa aprecieze bicicletele din Italia, italienii sunt de alta parere. Anul trecut, spre exemplu, pentru prima oara de la al doilea razboi mondial, piata de biciclete din Italia a fost mai mare decat piata auto.

Potrivit asociatiei Cofindustria, in Italia s-au cumparat, anul trecut, 1.750.000 de biciclete, fata de 1.748.000 de masini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#magazin biciclete Pump, #piata biciclete Romania, #faliment magazin biciclete , #Faliment