"Eliminarea optiunii impozitului de 3% pe venit duce IMM-urile in faliment"

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 13:09
1553 citiri
"Eliminarea optiunii impozitului de 3% pe venit duce IMM-urile in faliment"

Eliminarea optiunii impozitului de 3% pe venitul microintreprinderilor si neintroducerea altei facilitati fiscale va "impinge" majoritatea acestor firme fie catre faliment, fie spre offshore, potrivit firmei de consultanta fiscala R&M Audit, care vede o alternativa si in orientarea catre PFA.

"Reorientarile catre statutul de Persoana Fizica Autorizata (PFA) - care nu ofera posibilitatea de a avea salariati - sau intreprindere individuala (care ofera posibilitatea de a face angajari) pot fi de asemenea niste solutii, dar atitudinea mediului de afaceri devine din ce in ce mai deschisa catre functionarea sub paravanul unui offshore", a declarat intr-un comunicat Mirela Serban, managing partner R&M Audit, citat de Mediafax.

Serban considera ca marirea impozitelor si, respectiv, costurile in scadere privind infiintarea si functionarea unui offshore vor conduce la cresterea numarului de companii care vor apela la astfel de alternative fiscale.

"In orice caz, este greu de presupus ca prin «nivelarea» cotei de impozit a fostelor microintreprinderi statul va obtine mai multe fonduri la buget.

In situatia actuala, indiferent in ce schema te regasesti, platesti impozit: chiar daca in anul 2009 ai fost pe pierdere si ai platit impozitul minim, esti in continuare «fericitul» aceluiasi regim, deci platesti", a adaugat Serban, citat de Mediafax.

Incepand cu 1 ianuarie 2010, microintreprinderile nu mai au posibilitatea sa aleaga intre plata unui impozit pe profit de 16% sau un impozit pe venit de 3%, ultima fiind valabila pana la finele anului trecut.

"Pentru circa 45- 50% dintre aceste firme, acest plus pe care trebuie sa il plateasca statului va insemna cel mai probabil falimentul, acestea neavand o marja de profit care sa acopere diferenta, intr-un an atat de greu precum cel in curs" a mai spus Serban.

Conform estimarilor R&M Audit, aproximativ 15-20% dintre fostele microintreprinderi se vor transforma in PFA, in special cele care erau folosite exclusiv pentru primirea unor retributii salariale, fara a desfasura vreo alta activitate si deci fara a avea angajati.

Analizele R&M Audit arata ca aproximativ 25% dintre fostele microintreprinderi vor incepe sa plateasca noul impozit pe profit, "incarcand la maxim" cheltuielile si apeland la o serie de alte "inginerii financiare si fiscale", fie acestea si legale.

"Restul firmelor vor lua in calcul varianta functionarii sub umbrela unui offshore, avand in vedere costurile din ce in ce mai reduse si variantele de functionare din ce in ce mai simple care apar in acest sens", a aratat Mirela Serban.

Infiintarea unei companii offshore in cazul unei societati ale carei activitate si profituri sunt generate exclusiv pe teritoriul Romaniei, devine in general rentabil de la un profit impozabil de minim 20.000 de euro.

Costurile anuale de intretinere a unui offshore variaza de la aproximativ 1.000- 1.800 euro pana la circa 3.000 - 4.000 euro, depinzand de tara in care poate fi infiintat, in functie de tipul de activitate desfasurata, legislatie sau acorduri internationale.

In ceea ce priveste scutirea procentuala pe profit, prin utilizarea unei companii offshore, se poate obtine o taxare chiar si de 0-5%, raportat la baza de impozitare/de impunere.

"Statul roman poate contracara acest fenomen in crestere doar prin introducerea sau mentinerea unor facilitati fiscale pentru anumite categorii de firme, pentru mentinerea in anumite conditii a fortei de munca angajate etc", a conchis Serban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#eliminare, #faliment, #imm, #impozit, #venit , #Faliment