Dolarul isi pierde statutul de moneda de referinta

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 11:03
1602 citiri
Dolarul isi pierde statutul de moneda de referinta

Dolarul american ar putea cobori puternic anul viitor, pana la un curs de 50 yeni/dolar, de la circa 90 in prezent, pierzand totodata statutul de moneda globala de rezerva, avertizeaza banca japoneza Sumitomo Mitsui, aducand in discutie modele de trading si o posibila recesiune dubla a economei SUA.

"Economia SUA va ramane la niveluri de depresie pana in 2011, pe fondul persistentei efectelor consumului excesiv si balonului speculativ financiar, precizeaza Mediafax.

Caderea dolarului nu va inceta pana nu apare o schimbare in sistemul monetar global", considera strategul-sef al Sumitomo Mitsui, Daisuke Uno, citat de Bloomberg.

Dolarul a coborat saptamana trecuta la cel mai slab nivel din ultimele 12 luni fata de yen, iar indicele dolarului, care masoara performantele monedei americane in raport cu un cos de sase valute de referinta, a coborat cu 15% de la inceputul anului, la cel mai redus nivel din august 2008.

Indicele se plaseaza in prezent la putin peste 75 de puncte, cu numai 5 puncte peste minimul istoric inregistrat in martie 2008, iar dolarul se tranzactioneaza la 2,5% de minimul ultimilor 14 ani in raport cu yenul.

"Nu mai putem opri valul debilitant care afecteaza dolarul", avertizeaza Uno, unul dintre putinii analisti care au anticipat, in septembrie anul trecut, dupa falimentul Lehman Brothers, deprecierea dolarului sub pragul psihologic de 100 yeni si prabusirea indicelui Dow Jones Industrial sub 7.000 de puncte.

El considera ca, daca dolarul cade sub un nou prag psihologic fata de yen, "nu va exista o limita a prabusirii, chiar si o interventie coordonata nu va da rezultate".

China, India, Brazilia si Rusia, cele mai mari economii emergente ale lumii, au lansat in acest an posibilitatea inlocuirii dolarului ca moneda globala de rezerva cu alte valute de referinta, iar banca centrala a Iranului a anuntat, in septembrie, ca euro a depasit dolarul ca pondere in rezervele monetare ale unui dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume.

In ceea ce priveste nivelul de 50 de yeni/dolar anticipat de Uno pentru anul viitor, acesta isi bazeaza estimarile pe secvente de trading si modele matematice concepute in timpul Marii Depresii de acum un secol, aratand ca pietele se afla acum in a cincea, si ultima etapa a unui ciclu de tranzactionare de 40 de ani, care va aduce dupa sine o depreciere puternica a dolarului.

Economistul Sumitomo-Mitsui considera ca, dupa ce dolarul isi va pierde statutul de valuta globala de rezerva, Statele Unite, Europa si Asia se vor constitui in blocuri economice separate, iar Drepturile Speciale de Tragere ale Fondului Monetar International ar putea deveni o moneda temporara de referinta la nivel mondial.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#dolar, #economie, #faliment, #depreciere , #Faliment