Cu 50% mai multe firme in pragul falimentului, decat anul trecut

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 11:21
1820 citiri
Cu 50% mai multe firme in pragul falimentului, decat anul trecut

Numarul dosarelor noi de insolventa a crescut, in primul trimestru al acestui an, cu 50% fata de perioada similara din 2008, ajungand la aproximativ 5.000, iar pana la sfarsitul anului ar putea depasi 20.000, a declarat, intr-un interviu, pentru NewsIn, presedintele UNPIR, avocatul Arin Stanescu.

"Daca ne referim la dosarele noi deschise in 2007, acestea au fost circa 8.200, in 2008 au fost aproximativ 14.500, iar in 2009 avem aproape 1.800 in luna martie si aproximativ 5.000 de dosare in primele trei luni ale anului. Este enorm. S-ar putea sa ajungem pana la sfarsitul anului la peste 20.000 de dosare, daca lucrurile merg in continuare asa", a spus presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).

Acesta a spus ca cele mai multe firme implicate in procedura de insolventa sunt din domeniile comertului, constructiilor si productiei industriale.

"Avem o statistica foarte clara de la Registrul Comertului pe ramuri de activitate. Majoritatea societatilor implicate in procedura de insolventa, din cauza scaderii consumului si a exportului, activeaza in comert (peste 50%), in constructii, dar si in productie industriala", a subliniat presedintele UNPIR.

Arin Stanescu considera ca firmele care au dificultati financiare majore si sunt in situatia de incapacitate de plata trebuie sa ceara intrarea in insolventa, pentru a se proteja de toate pretentiile pe care creditorii le emit.

"Societatile ajung in stare de insolventa din diverse motive. Poate sa fie de vina caderea pietei, fara niciun fel de vina din partea managementului. Ne aflam in criza si nu se mai exporta in Uniunea Europeana. Sunt extraordinar de multe motive, insa, din pacate, de cele mai multe ori societatile ajung in stare de insolventa din cauza unui management defectuos", a precizat Arin Stanescu.

In multe cazuri, insolventa este folosita si ca o actiune provocatorie de catre unii creditori cu scopul de a-si recupera mai repede unele datorii.

"Aceasta actiune este folosita si ca o actiune provocatorie. Adica, daca ai de recuperat o creanta de la o firma, in loc sa te duci intr-o actiune de pretentii, care are fond, apel, recurs si poti sa ajungi si pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sa dureze vreo doi ani procesul, poti sa introduci o actiune de acest gen si sa faci o presiune asupra debitorului respectiv care, in mod normal, poate prefera sa plateasca", a exemplificat presedintele UNPIR.

Acesta a adaugat ca acest gen de actiune este mai rapid pentru ca este o chestiune care incepe la Tribunal si se termina la Curtea de Apel.

"Au fost situatii in care societati foarte mari s-au trezit intr-o astfel de situatie pentru ca s-au ambitionat sa se judece. Din pacate, multi avocati care se angreneaza in asemenea dosare nu au legatura cu procedura de insolventa si nu stiu exact ce trebuie sa faca intr-o astfel de situatie. De fapt, trebuie sa demonstrezi un singur lucru, sa faci dovada ca poti plati creanta respectiva cu banii disponibili in conturi", a mai spus Stanescu.

Acesta a adaugat ca, din momentul in care demonstrezi ca detii banii necesari pentru plata datoriei, instanta este obligata sa respinga cererea, iar creditorul va merge pe calea dreptului comun si va solicita ca debitorul sa fie obligat la plata sumei respective.

"De multe ori acest lucru este uitat de catre cei care se prezinta in dosarele respective, cei care reprezinta debitori, si se ajunge la deschiderea procedurii", a completat Arin Stanescu.

Potrivit datelor puse la dispozitie de UNPIR, in luna ianuarie, numarul dosarelor de insolventa a crescut cu 68,63%, fata de ianuarie 2008, in luna februarie numarul acestora s-a majorat cu 35,63 de procente, iar in luna martie, comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul dosarelor a inregistrat o crestere de 51,69%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#firme, #insolventa, #faliment, #datorii , #Faliment