Rosia Montana. Prin trocul cu canadienii, Guvernul promite redevente de 24 de carate

Luni, 19 August 2013, ora 18:03
3542 citiri
Rosia Montana. Prin trocul cu canadienii, Guvernul promite redevente de 24 de carate

Prin acceptarea proiectului Rosia Montana, Guvernul promite in schimb obtinerea unor redevente si alte beneficii financiare pentru stat mult peste cele practicate in Europa. Romania ar putea "incasa" 70% din valoarea totala a proiectului Rosia Montana, in conditiile in care veniturile la bugetul de stat vor veni din patru surse: redeventa, taxe, impozite si dividende, este de parere Ionel Blanculescu, analist financiar si consilierul premierului.

Potrivit lui Blanculescu, in cazul in care Guvernul confirma informatiile potrivit carora proiectul Rosia Montana reventa pe care o va plati compania pentru exploatarile de aur a crescut la 6%, Romania ar putea incasa cea mai mare redeventa la aur din intreaga Europa.

"Redeventa de la noi, din prezent, cea de 4% este una dintre cele mai mari redevente la aur din Europa. Sunt multe tari care vor sa atraga investitori si nu mai pun nici un fel de revedenta. Sunt multumite daca se extrage aur, se platesc taxe si impozite, se angajeaza oameni. Sunt multe tari care au 0 redeventa, altele au 1,5-2%, noi avem printre cele mai mari redevente la aur. Iar 6% va fi chiar poate cea mai mare redeventa la aur", a declarat pentru Business24 analistul Ionel Blanculescu.

Ionel Blanculescu, analist economic si consilierul onorific al premierului

In plus, consilierul onorific al premierului a subliniat ca este o problema de intelegere a modului de calcul pentru redevente.

"Exista doua metode prin care poti sa ai acces la resursele statului: fie acorzi o redeventa, adica un fel de chirie. Statul nu raspunde cu nimic, doar isi incaseaza banii. Este o cota din cifra de afaceri. Exista posibilitatea ca aceasta redeventa, daca se mareste foarte mult sa acopere tot profitul. Fie imparti profitul cu statul. Dar atunci imparti si riscurile", a explicat Blanculescu.

Venituri estimate pentru Romania: 2,3 miliarde de dolari

Guvernul a incheiat negocierile cu Rosia Montana Gold Corporation, potrivit unor informatii publicate de Mediafax.

Exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor.

In ceea ce priveste beneficiile statului roman, cele doua parti estimeaza ca proiectul Rosia Montana va genera pentru bugetul de stat si bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari, la un pret de referinta de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru Romania fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari.

Potrivit documentului citat de Mediafax, partile mai convin si ca investitorul este obligat sa asigure o investitie totala de 100 milioane dolari pentru proiecte de conservare, amenajare si revitalizare a patrimoniului cultural, din care 70 milioane dolari in zona perimetrului Rosia Montana si 30 milioane dolari drept contributie pe durata proiectului la patrimoniul cultural national.

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

"Averea" Rosia Montana

Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#Rosia Montana redeventa, #bani buget Rosia Montana, #Rosia Montana lansare, #negocieri Guvern Rosia Montana, #Rosia Montana exploatare , #Dividende