Un fond de risc a castigat un proces cu Zambia pentru fosta datorie catre Romania

Vineri, 16 Februarie 2007, ora 13:40
1293 citiri

Un tribunal londonez a dat castig de cauza unui fond de investitii cu risc ridicat pentru a recupera zeci de milioane de dolari de la Zambia, datorie pe care statul sud-african o avea initial fata de Romania si care a fost preluata de companie in 1999, pentru suma de 4 milioane de dolari.

Donegal revendica aproape 55 de milioane de dolari de la Zambia, insa datoria ar putea fi redusa la 20 de milioane de dolari cand partile de reintalnesc, luna viitoare, in tribunal, scrie cotidianul The Guardian. Judecatorul Justice Andrew Smith a ordonat ca, pentru moment, activele Zambiei in Marea Britanie sa fie inghetate.

In cazul Zambiei, datoria initiala a statului sud-african a fost oferita, pentru rascumparare, de catre Romania, pentru trei milioane de dolari, insa a fost cumparata de Donegal pentru aproape patru milioane.

Zambia a aprobat preluarea datoriei de catre Donegal in 1999 si a consimtit, la momentul respectiv, sa plateasca 15 milioane fondului. Judecatorul britanic a declarat valid contractul, cu toate ca este improbabil ca acesta sa accepte explicatia data de reprezentantii Donegal, ca ratele dobanzilor si cresterea costurilor au inflamat datoria la 55 de milioane de dolari.

Intelegerea prevede majorarea ratelor dobanzilor in cazul in care Zambia nu reuseste sa efectueze platile stabilite.

Pe de alta parte, Financial Times sustine ca suma implicata nu ar fi dezastruoasa pentru Zambia, care a primit o scutire de datorii de la creditori oficiali, intr-o valoare neta curenta de 2,5 miliarde de dolari in 2005, stabilita printr-o schema internationala de stergere a datoriilor.

Zambia a pledat, in curte, ca datoria este nevalida, deoarece exista dovezi ca agentul local al Donegal a mituit functionarii pentru a transfera datoria catre fond, in loc sa permita statului african sa plateasca, cu o rata mult redusa, catre Romania. Zambia a incetat sa mai efectueze plati in 2004.

Judecatorul britanic a respins, joi, acuzatia de dare de mita.

Potrivit FT, judecatorul Smith a declarat ca este improbabil ca intreaga suma ceruta de Donegal sa fie justificata, avand in vedere ca penalizarile impuse Zambiei pentru neplata sunt exagerat de severe si ca Sheehan si asociatul acestuia au fost, "in unele momente, evazivi in mod intentionat si chiar necinstiti" in privinta dovezilor despre intelegere si practicilor companiei Donegal. "Cu toate ca nu cred ca Sheehan a prezentat, in mod deliberat, dovezi false, el a denaturat lucruri pe care le cunostea", a spus judecatorul.

"Judecatorul nu a putut respinge in intregime plangerea, insa este clar ca, desi actiunile Donegal International nu au fost ilegale, au fost imorale", a afirmat directorul de campanii si comunicare de la Oxfam, Adrian Lovett.

Oxfam este o organizatie internationala de caritate, care promoveaza dezvoltarea si combate saracia din statele slab dezvoltate.

Decizia a fost imediat contestata de grupurile caritabile precum Oxfam sau Jubilee Debt Campaign, care au cerut guvernelor statelor bogate sa intervina pentru a interzice unor astfelk de fonduri sa revendice datorii de la statele sarace, carora li s-au sters astfel datoriile catre alte tari.

Oxfam si Jubilee Debt Campaign au insistat ca Donegal, un fond de investitii cu risc ridicat inregistrat in Insulele Virgine Britanice, nu ar trebui sa accepte banii, deoarece Zambia, una dintre cele mai sarace tari din lume, este calificata pentru stergerea datoriilor si "are nevoie disperata de bani", a mai relatat The Guardian.

BBC a relatat, in seara zilei de miercuri, despre existenta unui email de la Sheehan, prin care acesta ii oferea doua milioane de dolari organizatiei de caritate preferata a presedintelui Zambiei, Frederick Chiluba, in perioada in care Donegal a cumparat datoria. Avocatul apararii a numit donatia o "mita", insa Sheehan a declarat, la Newsnight, ca a fost "o initiativa caritabila".

Departamentul de Justitie american a solicitat, joi, BBC sa predea documentele incriminatorii, pentru a evalua daca Sheehan, rezident in Washington D.C., a comis un delict potrivit legislatiei americane.

Potrivit Wikipedia, peste 70% din populatia din Zambia traieste in saracie. Venitul anual pe cap de locuitor este de aproape 400 de dolari si plaseaza statul sud-african printre cele mai sarace din lume. Virusul HIV si SIDA continua sa fie cea mai mare problema a natiunii, 17% din populatia adulta din Zambia fiind seropozitiva.

Potrivit ziarului britanic, compania Donegal International, are sediul in Insulele Virgine Britanice si este detinuta partial de Debt Advisory International, un grup cu sediul la Washington, specializat in datoriile pietelor emergente, creat de catre un avocat american, Michael Sheehan.

Acest tip de organizatie financiara (vulture fund) se specilizeaza pe investitii in proprietati sau valori care sunt ieftine, precum obligatiunile cu randament ridicat sau companiile falimentare, din cauza starii financiare precare a proprietarului, potrivit enciclopediei online Encarta.

Companiile sunt denumite metaforic "vulture funds" (in traducere fonduri "vultur"), deoarece "dau tarcoale sa culeaga resturile unui debitor foarte slabit", scrie Wikipedia.org. Tinta fondurilor nu sunt doar companiile, ci si statele intregi, cum este cazul Zambiei.

Fondurile cumpara datoria pe piata internationala la o valoare mult mai scazuta decat cea reala si apoi incearca sa asigure colectarea sumei complete, la care se adauga dobanzile. Datoriile in cauza sunt, de obicei, ieftine, deoarece, in mare parte din cazuri, asteptarile ca datoria sa mai fie rascumparata sunt foarte mici.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...