Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rulmentul Brasov va fi relansata la privatizare in doua luni

Rulmentul Brasov va fi relansata la privatizare in doua luni
Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a declarat, joi, la Brasov, ca uzina Rulmentul va fi relansata la privatizare in decurs de maximum doua luni si ca exista posibilitatea sa fie stinse pana la 50% din cuantumul datoriilor de 55 milioane euro ale companiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.Cel de-al treilea termen de privatizare al uzinei Rulmentul Brasov va expira la data de 10 octombrie, insa pana atunci nu se va schimba prea mult situatia uzinei.
Seful AVAS a declarat ca a gasit o formula prin care o parte din datoriile uzinei sa fie sterse, precum si o schema de ajutor de stat in care vor fi incluse si companiile Electroputere Craiova si Aversa Bucuresti.

"Este posibil de a sterge pana la 50% din cuantumul datoriilor uzinei Rulmentul cu conditia ca potentialul investitor, in contrapartida, sa vina pe termen de cinci ani cu o investitie echivalenta", a spus seful AVAS.

Singura interesata de preluarea uzinei de rulmenti a ramas compania israeliana Shabum International Ltd, reprezentant unic pe piata romaneasca al firmei Iscar. Iscar, compania controlata in prezent de Warren Buffett, este prezenta in Romania de peste 30 de ani, colaborand - prin Shabum International Ltd - cu fabricile producatoare de rulmenti si cu alti producatori din industria grea.

In ceea ce priveste disponibilizarile de personal, Orasanu a spus ca inca nu s-a luat o decizie finala in acest sens. La sfarsitul lunii august, liderul sindical de la Rulmentul Brasov, Gabriel Dachim, declara ca peste 300 de angajati, din cei 2.900 cat numara fabrica in prezent, vor fi disponibilizati "atunci cand vine aprobarea de la AVAS".

Rulmentul, a carui productie este in proportie de 90% destinata exportului, are in prezent datorii totale de 55 milioane euro, incluzand cele la bugetul statului - din care mai mult de jumatate sunt majorari si penalitati, datoriile comerciale si liniile de credit. Mare parte dintre datorii se inregistreaza din cauza creditelor necesare retehnologizarii, cu linii de productie performante.

AVAS, care detine 50,9% din actiuni, a respins doua oferte venite din partea companiei Rulmenti Barlad si a consortiului format din Industrial GP SRL Bucuresti si Uzuc SA din Ploiesti. Rulmentul Brasov a fost scoasa la privatizare in luna august 2005, iar in luna mai a acestui an AVAS a respins propunerea formulata de actionarii care controleaza peste 10% din capitalul social privind divizarea companiei in trei firme, pe motiv ca aceastra propunere nu se incadreaza in strategia de privatizare.


Mediafax

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 864 ori