Rosneft, cea mai mare companie petroliera rusa, ar putea cumpara rafinaria din Odesa

Luni, 03 Martie 2014, ora 17:00
1831 citiri
Rosneft, cea mai mare companie petroliera rusa, ar putea cumpara rafinaria din Odesa

Rosneft, cea mai mare companie petroliera controlata de statul rus, ar putea cumpara rafinaria din Odesa, Ucraina, preluata de banca rusa VTB, controlata tot de stat, in contul unor datorii neplatite de compania unui milionar ucrainean, potrivit cotidianului Kommersant.

Rusia a declansat o criza internationala majora dupa ce a desfasurat trupe in regiunea ucraineana Crimea, determinand autoritatile de la Kiev sa declare mobilizarea generala a trupelor si rezervistilor, in timp ce liderii statelor europene si SUA au cerut Moscovei sa respecte suveranitatea Ucrainei.

Rosneft controleaza deja rafinaria Lisiceansk, a doua ca marime din Ucraina.

Rafinaria din Odesa a fost vanduta de grupul LUKOIL, al doilea mare prodcator de petrol din Rusia, companiei ucrainene VETEK anul trecut.

VETEK, controlata de milionarul ucrainean Serghii Kurcenko, s-a deazvoltat rapid in perioada in care Ucraina a fost condusa de presedintele Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere in luna februarie, in urma unor proteste de amploare.

Rosneft a ajuns saptamana trecuta la un acord cu VTB asupra rafinariei, cu o capacitate de 3,6 milioane de tone de petrol pe an (70.000 de barili pe zi), iar vanzarea ar putea fi incheiata in scurt timp, potrivit cotidianului rus.

Kurcenko, care a parasit Ucraina in februarie, nu a mai putut plati imprumutul primit pentru achizitia rafinariei si a transferat activul catre VTB.

Conducerea rafinariei a informat saptamana trecuta ca ar putea suspenda in martie activitatea pentru lucrari de intretinere. De asemenea, a informat ca proceseaza petrol din stocurile proprii si nu se asteapta sa fie aprovizionata in viitorul apropiat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#companie petroliera rusa, #rafinaria Odesa, #compania Rosneft , #Datorii