Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanul rau-platnic are o restanta medie la banca de 643 euro

Romanul rau-platnic are o restanta medie la banca de 643 euro

Tot mai multi romani nu mai au bani pentru plata ratelor la credite, iar sumele datorate bancilor cresc cu fiecare luna.

Restanta medie a romanului rau-platnic, cu credite la banci, a ajuns la 643 de euro in luna martie, echivalentul a doua salarii medii nete pe economie, potrivit datelor bancii centrale.

Fata de finele anului trecut, cifrele au crescut ingrijorator iar restanta medie (la creditele populatiei), mai mare de 30 de zile, s-a marit cu 96 de euro, de la 547 de euro - adica un salariu si jumatate. In cele trei luni, insa, si numarul restantierilor a crescut cu peste 61.000.

Astfel, pana in luna martie, la nivelul intregului sistem bancar existau aproximativ 511.200 de persoane fizice intr-o asemenea situatie, suma neincasata de banci fiind de 1,39 miliarde de lei (echivalentul a 328 milioane de euro).

Peste 80% din aceasta suma, adica 1,13 miliarde de lei, sunt restante de peste 90 de zile, perioada dupa care banca incepe executarea silita.

Daca se face raportarea la luna martie a anului trecut, totalul restantelor mai vechi de 30 de zile este de 2,2 ori mai mare, iar cele de peste 90 de zile s-au marit de 2,6 ori.

Analistii consultati de Gandul sunt de parere ca cifrele nu sunt in masura sa afecteze stabilitatea sistemului bancar, chiar daca valoarea restantelor s-a marit in primul trimestru.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1159 ori
Citeste mai multe desprerestante bani datorie