Romania, ideala pentru externalizarea operatiunilor marilor companii

Joi, 07 Decembrie 2006, ora 05:07
1162 citiri

Romania este considerata de catre companiile straine o destinatie avantajoasa pentru mutarea unor servicii ale firmelor pe teritoriul acesteia (outsourcing), deoarece are o forta de munca pregatita, ieftina si adaptata culturii occidentale, indica un studiu al companiei imobiliare CB Richard Ellis.Companiile care isi externalizeaza operatiuni considera stabilirea acestora in Romania sau Bulgaria un avataj din ce in ce mai puternic in fata concurentei, arata un studiu Richard Ellis. Un interes ceva mai scazut il prezinta Slovenia si Croatia.

Cehia si Polonia sunt intre cele mai cautate pentru externalizarea activitatilor, inclusiv in orasele mai mici. Ungaria si Slovacia urmeaza imediat dupa acestea, dar concentrarea activitatilor externalizate in capitala genereaua o incalzire a pietei.

Companiile realizeaza strategii tot mai elaborate de externalizare a unor operatiuni sau de dezvoltare in interiorul companiei a unor operatiuni offshore, in incercarea de a reduce costurile operationale, pentru a se mentine la un nivel competitiv, pentru a-si pastra avantajul in fata competitiei sau pentru asezarea pe o piata de munca mai ieftina sau mai bine pregatita, explica studiul.

Acestea pot fi plasate in aceeasi tara in care desfasoara activitate compania (onshore), intr-o tara apropiata de cea in care desfasoara activitate compania (nearshore) sau intr-o tara aleasa pentru beneficiile pe care le poate oferi, respectiv nivelul inalt de pregatire sau costurile scazute ale fortei de munca.

Regiunea Europa si Orientul Mijlociu (EMEA) este complexa din punct de vedere al externalizarii activitatilor, datorita combinatiei de limbi europene. Interesul pentru aceasta zona este suscitat in primul rand de cererea de angajati care vorbesc mai multe limbi straine.

In Regatul Unit, orasele cu costuri reduse raman interesante pentru companiile cu cerinte specifice, care vizeaza profituri cu riscuri minime, precum si pentru companiile care nu vor sa se distanteze foarte tare de clienti

Irlanda este o destinatie populara ca unic mediu preponderent bancar din zona euro cu vorbitori nativi de limba engkleza, desi este foarte probabil ca interesul se va muta catre zone cu forta de munca mai pregatita.

Asia detine o pozitie dominanta pe piata externalizarii , in principal datorita populatiei numeroase vorbitoare de engleza, care ofera forta de munca la costuri reduse.Din punct de vedere al numarului si dimensiunii operatiunilor externalizate, India este lider de piata. De asemenea, Philippine a atras un numar mare de operatiuni externalizate in ultimii ani, datorita adaptarii la mediul cultural european, respectiv american.

Singapore detine o pozitie de nisa pe piata externalizarii operatiunilor datorita fortei de munca cu inalta pregatire, infrastructurii bune si a sustinerii guvernamentale, in ciuda costrurilor destul de ridicate.

Australia si Noua Zeelanda au costuri ridicate ale fortei de munca dar ocupa locuri importante pe aceasta piata datorita abilitatilor de folosire a limbii engleze, similaritatilor culturale cu Occidentul si datorita unei piete a externalizarii serviciilor deja formate. Ponderea mare de imigranti care traiesc in Australia aduce un avantaj in plus, in ceea ce priveste diversitatea lingvistica.

Continentul american este interesant pentru externalizarea serviciilor datorita bunei utilizari a limbilor engleza si spaniola. Aici piata se constituie din servicii externalizate nearshore sau offshore ale companiilor din America de nord. Locatiiile cele mai cautate sunt Canada, dar si Brazilia si Argentina sunt considerate interesante. De asemenea, piete de externalizare a serviciilor in plina dezvoltare sunt zonele din centrul si sudul Americii si zona caribiana.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...