Romania a iesit din top zece tari cu cele mai riscante datorii

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 23:26
1457 citiri
Romania a iesit din top zece tari cu cele mai riscante datorii

Romania a coborat sase locuri in primele trei luni ale anului, pe pozitia a 15-a, intr-un clasament al tarilor in functie de gradul de risc al datoriilor, dupa reducerea cu 25% a costurilor statului roman pentru asigurare riscului de default, potrivit unui raport al companiei CMA Data Vision.

CMA a analizat costurile de asigurare a datoriilor impotriva riscului de default pentru 66 de state. La finele anului trecut Romania era prezenta in top zece al statelor cu cele mai riscante datorii pe locul noua.

Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a scazut in primul trimestru la doua puncte procentuale peste rata mid-swap, de la 2,763 puncte procentuale peste acest nivel la finele trimestrului al patrulea din 2009.

Astfel, asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari, cu scadenta de cinci ani, a statului roman a scazut la finele lunii martie la 200.000 de dolari, de la 276.300 dolari in decembrie, noteaza CMA in raportul Global Sovereign Credit Risk Report pentru primul trimestru.

Probabilitatea cumulativa de default a datoriilor Romaniei a coborat de la 17,2% in decembrie 2009, la 13,3% in martie. In top zece al statelor cu cele mai riscante datorii, Lituania, Liban si Romania au fost inlocuite de Pakistan, Egipt si Irak.

Venezuela a ramas pe prima pozitie a clasamentului in primul trimestru din 2010, urmata de Argentina, Pakistan, Ucraina, Irak, Dubai, Islanda, Letonia, Grecia si Egipt. Pakistan si Irak nu au fost incluse in raportul pentru trimestrul al patrulea din 2009, in timp ce Egiptul a urcat de pe 11 pe zece.

Europa emergenta s-a numarat printre regiunile cu cea mai buna evolutie in trimestrul al patrulea, potrivit CMA. Estonia a inregistrat cea mai semnificativa scadere a CDS, de 50,9%, urmata de Ucraina, cu 49,3%, si Letonia, cu 33,3%.

Ungaria, Bulgaria si Romania au avut performante similare in primul trimestru din 2010, la fel ca Slovacia, Slovenia sau Cehia.

In Europa Centrala si de Est, Bulgaria se situeaza pe pozitia 16, avand costuri de 193.200 dolari pentru asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari, urmata de Ungaria pe 18, cu 181.500 dolari.

Polonia si Cehia ocupa locurile 40 si 48, asigurarea unei datorii similare costand 96.500 dolari, respectiv 68.600 dolari.

Cel mai sigur stat a ramas si in primul trimestru din 2010 Norvegia, cu un cost de asigurare impotriva default-ului de 17.300 de dolari, urmat de Finlanda, cu 23.000 de dolari, si Germania, cu 31.600 de dolari.

Comparativ cu finele anului 2009, Germania si Finlanda au facut schimb de locuri. Romania avea, la finele lui 2009, o datorie publica directa de 11,97 miliarde de euro, in crestere cu 32,6% fata de anul anterior.

Datoria publica directa include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul Finantelor Publice si autoritatile administratiei publice locale in baza legislatiei privind datoria publica, dar si cele privind ratificarea acordului dintre Romania si Fondul Monetar International. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#top, #risc, #datorii, #asigurare, #default , #Datorii