Ionut Dumitru, Consiliul fiscal: Arieratele vor scadea semnificativ, daca se respecta legea

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 07:09
1732 citiri
Ionut Dumitru, Consiliul fiscal: Arieratele vor scadea semnificativ, daca se respecta legea

Stocul de arierate s-ar putea reduce semnificativ pana la sfarsitul anului, in ciuda presiunii alegerilor parlamentare din luna noiembrie, datorita masurilor pe care guvernul le-a adoptat recent. Este necesara o singura conditie: sa se respecte legea, a declarat presedintele Consiliului fiscal, Ionut Dumitru.

Stocul arieratelor s-a majorat cu 35% in primele opt luni ale anului, cele mai mari cresteri inregistrandu-se in perioada alegerilor electorale.

"Dupa ce anul 2011 a consemnat reducerea acestora si incadrarea in tintele agreate cu FMI pentru prima data de la declansarea crizei, obligatiile restante ale bugetului general consolidat au reinceput sa creasca in 2012 (in special in lunile martie si iunie 2012), atingand in luna august un nou maxim in special ca urmare a majorarii semnificative a arieratelor la nivelul autoritatilor locale", observa Consiliul fiscal, intr-o opinie institutiei, cu privire la cea de-a doua rectificare bugetara din acest an.

Noua rectificare bugetara ingrijoreaza Consiliul Fiscal

In prezent, arieratele au ajuns la nivelul record de 4,51 miliarde de lei, din care 2,37 miliarde de lei se afla doar in ograda autoritatilor locale (cu circa un miliard de lei mai mult decat in decembrie 2011).

Sursa: Ministerul Finantelor

Insa masurile adoptate recent de guvern au capacitatea de a reduce stocul de arierate, in ciuda unor eventuale dezechilibre care se pot produce in luna noiembrie, din cauza alegerilor parlamentare. Ordonanta de urgenta nr. 47, adoptata la inceputul lunii septembrie, care obliga autoritatile locale sa reduca stocul de arierate cu 5% in fiecare luna, reprezinta "o constrangere legala destul de puternica in acest moment":

"In special, la autoritatile locale, problemele arieratelor ar trebui sa se rezolve. Masurile sunt suficient de puternice pentru a preveni acumularea de arierate si ar trebui sa conduca la reducerea stocului, dar legea trebuie si respectata", a declarat oficialul, pentru Business24.

In vederea reducerii restantelor bugetului general consolidat, ministerul Finantelor a alocat 450 milioane de lei pentru plata arieratelor, din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. La prima rectificare bugetara, Finantele au alocat, in acelasi scop, suma de 500 milioane de lei.

O alta parghie a guvernului este taxa clawback, scopul ei fiind reducerea arieratelor bugetului de Asigurari Sociale, care in luna august se ridicau la suma de 1,74 miliarde de lei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#evolutie arierate 2012, #arierate autoritati locale, #arierate 2012, #Ionut Dumitru arierate , #Datorii