Institutiile cu datorii mai vechi de 90 zile, de peste 15% din buget, vor intra in insolventa

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 12:36
1158 citiri
Institutiile cu datorii mai vechi de 90 zile, de peste 15% din buget, vor intra in insolventa

Unitatile administrativ-teritoriale care nu mai pot plati datorii mai vechi de 90 zile si care depasesc 15% din bugetul local anual vor fi considerate ca aflandu-se in procedura de insolventa, iar institutia va trebui sa prezinte un plan de redresare financiara, dar si de restructurare a conducerii, precizeaza Mediafax.

Procedura de insolventa va fi declansata si daca institutia nu mai are capacitatea de a achita drepturile salariale pe o perioada mai mare de 90 zile de la data scadentei, conform unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.

Documentul, care stabileste cadrul general si procedurile pentru acoperirea pasivului unitatilor administrativ-teritoriale aflate in criza financiara sau in insolventa, a fost transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta.

Conform actului normativ, in termen de cinci zile lucratoare de la adoptarea hotararii prin care a fost declarata starea de criza financiara va fi constituit, prin ordin al prefectului, "comitetul pentru situatii de criza financiara", iar conducerea unitatii aflata in insolventa nu va mai avea dreptul sa ia nicio decizie care sa conduca la cresterea obligatiilor financiare, sa angajzeze personal suplimentar, sa imprumute fonduri, cu exceptia imprumuturilor de refinantare.

"Legea va intra in vigoare prin procedura legislativa. Nu a fost aprobata pana acum deoarece nu a fost vointa politica pentru ca a fost an electoral. (...) In Romania, sunt 3.227 unitati administrativ teritoriale, daca tinem cont si de cele 41 de consilii judetene si sase sectoare ale Bucurestiului, iar o mare parte dintre ele nu isi platesc din taxe si impozite locale personalul propriu, respectiv peste 2.400 unitati. Asta nu inseamna ca nu le platesc, fie platesc din cota de TVA defalcat, fie din sumele de echilibrare", a spus ministrul Administratiei, Vasile Blaga.

Situatia de criza financiara va inceta atunci cand problemele financiare nu mai apar timp de 180 zile calendaristice.

De la data deschiderii procedurii se suspenda toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra unitatii administrativ-teritoriale, precum si orice termene de prescriptie, care reincep sa curga dupa 30 zile de la inchiderea procedurii de insolventa.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#datorii, #insolventa, #institutii, #procedura , #Datorii