Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reesalonare a datoriilor pentru firme

Vineri, 05 Martie 2010, ora 23:57
1403 citiri
Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reesalonare a datoriilor pentru firme

Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reesalonare la plata a obligatiilor restante ale companiilor, la care s-a renuntat din 2005, si va modifica sistemul de penalitati pentru neconformare la achitarea datoriilor, prin stabilirea de dobanzi si amenzi separate pentru intarzierea la plata.

Noile politici avute in vedere de Guvern pentru recuperarea arieratelor sunt prezentate in proiectul programului de convergenta pentru perioada 2009-2012.

"Politica de recuperare a arieratelor se va realiza prin reintroducerea acordurilor de reesalonare cu contribuabilii, modificarea sistemului de penalitati pentru neconformare, prin stabilirea de dobanzi si amenzi separate pentru intarzierea la plata, si imbunatatirea evidentei fiscale prin dematerializarea dosarului fiscal al contribuabilului si introducerea unui sistem de arhivare electronica a informatiilor", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Sursa citata releva totodata ca un program de reducere a arieratelor sectorului public va fi introdus pana in luna aprilie 2011.

Surse ministeriale au declarat agentiei MEDIAFAX, la sfarsitul lunii ianuarie, ca statul va introduce, pana la sfarsitul lunii mai, in conformitate cu procedurile UE, un sistem de esalonari la plata a obligatiilor fiscale restante acumulate de catre companii, pentru a sprijini investitorii in perioada de criza, dar cu clauze asiguratorii care sa garanteze achitarea integrala a datoriilor.

In primavara anului 2005, fostul Guvern a anuntat ca va renunta la acordarea de esalonari si reesalonari la plata datoriilor catre bugetul de stat, considerand ca aceste facilitati nu au avut efecte pozitive asupra nivelului de colectare si ca sistemul a fost "unul pagubos", deoarece foarte multe intreprinderi care au utilizat facilitatea s-au dovedit neviabile, au adoptat un comportament incorect si si-au finantat dezvoltarea pe banii bugetului.

Programul de convergenta este revizuit in fiecare an si transmis la Comisia Europeana dupa aprobarea de catre Guvern. 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
#guvern, #datorii, #firme, #reesalonare, #restante , #Datorii