Groupon ar putea ramane ramane fara lichiditati

Joi, 18 August 2011, ora 12:09
1549 citiri
Groupon ar putea ramane ramane fara lichiditati

Groupon are datorii mari si risca sa ramana in scurt timp fara lichiditati, potrivit unei analize amanuntite realizate de publicatiile externe asupra situatiei in care se afla una dintre companiile cu cea mai rapida dezvoltare din istoria omenirii.

Compania nu se afla in stadiu de faliment si chiar ar putea avea o crestere de capital pe pietele private daca se pune in aplicare o eventuala oferta publica IPO,scrie Business Insider.

Lichiditatile Groupon, insa, sunt insuficiente, raportat la datoriile pe care le are, iar diferentele devin din ce in ce mai mari. In ceea ce priveste ultimul trimestru, fluxul de numerar Groupon este pozitiv, iar daca ramane asa si dupa IPO, situatia financiara a companiei nu va deveni critica.

Un dezechilibru sau o eventuala rasturnare de situatie pe piata ar putea afecta, insa, serios soarta Groupon in cel mai scurt timp.

Aparent, nu exista nicio problema financiara pentru Groupon

La data de 30 iunie, Groupon detinea 225 milioane de dolari cash. Chiar daca a pierdut 103 milioane de dolari in al doilea trimestru din 2011, compania a generat in acelasi timp 25 de milioane de dolari cash.

Asadar, o criza a lichiditatilor pare sa fie ultima problema pentru Groupon.

La o analiza mai atenta, lucrurile nu sunt deloc roz

Motivul pentru care Groupon poate sa genereze lichiditati este faptul ca primeste bani de la utilizatori din momentul in care s-a realizat tranzactia si nu este nevoita sa achite cota comerciantilor pe loc, ci are la dispozitie 60 de zile pentru asta.

Ritmul alert cu care se dezvolta compania ii permite sa genereze mai multe lichiditati din noile vanzari decat suma pe care trebuie sa o platesca pentru cele mai vechi.

In acest moment Groupon creste atat de repede, incat reuseste sa genereze un flux de numerar pozitiv, chiar daca se afla pe pierdere.

Problema este, insa, faptul ca banii generati din vanzarile Groupon nu apartin in totalitate companiei. Mai mult, compania datoreaza o suma foarte mare catre cei care pe Groupon, in trimestrul al doilea suma datorata fiind chiar mai mare decat lichiditatile existente.

Pana la data de 30 iunie, Groupon avea datorii 680 de milioane de dolari si doar 376 milioane de dolari cu care sa plateasca, ceea ce ar insemna 304 milioane de dolari pe care compania nu i-ar mai fi putut plati vreodata, daca ar fi fost lichidata in acel moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#datorii groupon, #groupon, #lichiditati groupon , #Datorii