Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Exporturile Romaniei se bazeaza pe lohn

Exporturile Romaniei se bazeaza pe lohn

Aproximativ 46,2% din totalul exporturilor Romaniei au fost exporturi bazate pe un regim de lohn (delocalizarea unor activitati productive din alte tari). Din totalul exporturilor catre Uniunea Europeana, 58,6% reprezinta exporturi aparute ca urmare a delocalizarii unor activitati productive din tarile dezvoltate. Exemplele cele mai cunoscute sunt in industria confectiilor, a incaltamintei si cel al constructiilor de masini, datorita costurilor scazute ale fortei de munca si necesitatii de modernizare a capacitatilor de productie a firmelor romanesti. Cele trei grupe de marfuri, care au reprezentat in primele cinci luni ale anului 2006 mai mult de jumatate din exporturile romanesti, au fost tributare prelucrarii active in proportie de 71,3%.

Desi contributia industriei constructiei de masini la majorarea gradului de complexitate este de necontestat, se remarca preponderenta productiei de componente in detrimentul celei de conceptie si comercializare sub marca proprie.

Chiar daca sistemul de prelucrare activa a permis transformarea producatorilor autohtoni fara mare potential financiar in subcontractanti ai unor companii internationale, marele dezavantaj este ca agentii economici nu-si pot dezvolta afacerea, deoarece nu au posibilitatea sa efectueze activitati productive similare pe cont propriu. Mai mult, din punct de vedere macroeconomic, acest tip de exporturi nu pot face fata cresterii importurilor, ceea ce va duce la accentuarea deficitului comercial.

Exporturile au crescut, in primele cinci luni ale anului curent, cu 20%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Romania vinde bunuri in proportie de 73% catre tarile dezvoltate, desi ponderea lor in totalul exporturilor s-a redus cu 1,6% fata de anul trecut. In exportul catre Uniunea Europeana lider este indutria constructiilor de masini, cu o pondere de 34,5%, dupa ce a detronat industria textila, afectata de produsele provenite din China. Relatia cu Japonia a avut, in primele cinci luni, o crestere de 30%, ca urmare a exportului de lemn si produse din lemn.

In segmentul tarilor in curs de dezvoltare, au crescut, in primele cinci luni ale anului, exporturile catre Emiratele Arabe Unite (207,9%), Libia (102%), Hong Kong (55%), Liban (61,5%). Turcia ramane partenerul favorit al Romaniei dintre tarile in curs de dezvoltare, cu aproximativ 45,4% din exporturile catre aceste tari. Scaderi seminifcative fata de anul trecut a inregistrat exportul catre China (-47%) si India (4,1%).

Relatiile comerciale cu tarile in tranzitie au urcat, in primele cinci luni ale anului curent, cu 65% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai important partener fiind Bulgaria.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 884 ori