Europa, intre restructurarea datoriilor si tiparirea de bani

Luni, 29 August 2011, ora 19:45
1671 citiri
Europa, intre restructurarea datoriilor si tiparirea de bani

In scenariul clasic al crizei in pietele emergente, asa cum a fost in Asia in anii 1997-1998 sau in America Latina, la inceput aparea neincrederea in sanul creditorilor straini.

Multe datorii sunt denominate in valute straine si, pe masura ce increderea dispare, cursul de schimb o ia razna.

Daca dobanzile cresc, intr-o incercare de a stabiliza cursul valutar, plata datoriei devine si mai grea. Dupa ce marile companii se prabusesc, solventa bancilor locale si a guvernelor devine problematica, in sine.

Ceea ce diferentiaza situatia din Europa este existenta euro: toate imprumuturile guvernamentale se fac in euro. Daca euro se depreciaza, povara datoriilor nu creste.

De fapt, deprecierea euro ar ajuta economia reala prin cresterea exporturilor, potrivit Bloomberg.

Daca ai un depozit in euro intr-o banca greceasca, spaniola sau italiana, poti sa iti transferi banii intr-o banca din Germania, cu niste costuri foarte mici.

Problema apare atunci cand titlurile de stat cu rating AAA sunt vazute ca si cum ar avea risc zero, cum prevede acordul de la Basel.

In cele mai multe cazuri, bancile au cel mai mic risc atunci cand investesc in obligatiunile propriilor guverne. Pe 30 iunie, banca belgiana Dexia avea active totale de 517 miliarde de dolari.

Insa numai active in valoare de 127 miliarde de dolari aveau o "perna de capital" care sa le sustina.

Daca Dexia ar fi analizata dupa criteriile unei companii non-financiare, bilantul ar arata ca activele sunt de 74,5 mai mari decat capitalul propriu al actionarilor. Potrivit Acordului Basel II, Dexia este considerata ca fiind o banca bine capitalizata pentru ca multe din activele sale sunt lipsite de riscuri.

Insa pana si o scadere de numai 1% a valorii activelor lipsite de riscuri ar dizolva capitalul propriu. Pe masura ce depozitele se transfera in masa, dinspre periferia zonei euro catre Germania, vom fi martorii unei noi contractari a creditarii.

Bancile de la marginea Europei vor avea probleme de lichiditate si mai mari si vor fi ajutate numai de imprumuturile de la BCE, aceeasi institutie la care vor apela si guvernele care nu vor mai gasi ajutor in sanul propriilor banci.

Pierderea lichiditatii atat de catre banci cat si de catre guverne este doar un simptom a bolii care va urma. Hazardul a fost lasat sa cucereasca nestingherit sistemul financiar european iar datoriile nesustenabile nu au fost oprite la timp.

Acum, Europa trebuie sa aleaga intre restructurarea datoriilor intr-un mod sistematic si tiparirea de bani, care ar creste la randul ei hazardul moral de pana acum. Un reper al stabilitatii globale incepe sa se cutremure. 

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#criza, #europa, #datorii, #bani , #Datorii