Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficit comercial de peste 17 miliarde de euro, dupa 10 luni

Deficit comercial de peste 17 miliarde de euro, dupa 10 luni

Deficitul comercial al tarii noastre a fost in primele 10 luni ale anului de 56,89 miliarde de lei, adica 17,2 miliarde de euro, cu 17,3 milioane de lei (6 miliarde de euro) mai mult decat in aceeasi perioada din 2006, arata datele Institutului National de Statistica.

Exporturile FOB realizate intre 1 ianuarie si 31 octombrie 2007 au fost de 80,16 miliarde de lei (24,25 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 13,7 miliarde lei (41,47 miliarde euro). Comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, exporturile au crescut cu 5,6% la valori exprimate in lei si cu 13,2% la valori exprimate in euro, iar importurile au crescut cu 18,6% la valori exprimate in lei si cu 27,2% la valori exprimate in euro.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada mentionata a fost de 57,7 miliarde de lei (17,4 miliarde de euro) la expedieri si de 97,6 miliarde de lei (29,5 miliarde de euro) la introduceri, reprezentand aproximativ 72% din totalul exporturilor si 71% din totalul importurilor.

Institutul National de Statistica precizeaza ca diferenta dintre dinamica determinata pe baza valorilor exprimate in lei si cea determinata din valori exprimate in euro este urmarea aprecierii monedei nationale in lunile din perioada 1 ianuarie -31 octombrie 2007, cu valori ce se situeaza in intervalul de 3,9% - 12,3% fata de lunile corespunzatoare din anul 2006.

Cresterea mai mare a importurilor fata de exporturi, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului 2006, a fost influentata, pentru exporturi, de mentinerea trendului descendent al exporturilor de produse petroliere (cu cca 30% fata de nivelul inregistrat in perioada corespunzatoare din 2006) si de continuarea tendintei de scadere al operatiunilor de prelucrare activa (lohn), in special pentru produsele textile, iar pentru importuri, in principal pentru cele intracomunitare, de incheierea in anul 2007 a regimurilor vamale incepute inainte de data aderarii, prin Autoritatea Nationala a Vamilor, in principal pentru bunurile introduse temporar in antrepozite vamale si zone libere (mijloace de transport, in special autovehicule si masini, aparate si echipamente electrice etc.), precum si de influente datorate introducerii sistemului de comert general pentru schimburile intracomunitare (Intrastat), unde bunurile se inregistreaza in totalitate la trecerea frontierei nationale si nu la punerea in libera circulatie, cum se proceda anterior si cum se realizeaza in prezent comertul Extrastat (sistem special de comert).

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 991 ori