Datoriile suverane din Europa, principala problema in urmatorii 10 ani

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 23:50
1215 citiri
Datoriile suverane din Europa, principala problema in urmatorii 10 ani

Efectele crizei datoriilor suverane din Europa vor persista mai multi ani, in contextul in care regiunea se confrunta cu posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a unora dintre cele mai bogate state, a declarat economistul Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, precizeaza Mediafax.

"Europa se confrunta cu probleme care vor avea nevoie de ani pentru a fi rezolvate. Statele de la periferie au, evident, probleme fiscale majore. Cred ca vom vedea restructurarea datoriilor in unele tari de la marginea zonei euro", a afirmat Rogoff.

Zona euro, care a ajuns la 17 membri in 2011 prin aderarea Estoniei, a fost nevoita sa salveze anul trecut Grecia si Irlanda de la colaps financiar, dupa ce acestea au acumulat datorii mai mari decat puteau achita. Liderii statelor din regiune au convenit infiintarea unui mecanism permanent pentru managementul crizelor cauzate de datorii, insa acesta nu se adreseaza problemelor actuale ale Spaniei si Portugaliei.

"Datoriile vor fi principala problema a urmatorilor zece ani. Datoria nesustenabila si cheltuielile publice vor reprezenta semne de intrebare pentru Uniunea Europeana si Statele Unite in urmatoarea decada", a spus el.

Costurile de asigurare impotriva riscului de neplata a datoriilor pentru un cos de state emergente, care contine Romania, Bulgaria si Lituania, au scazut, pentru prima data, sub cele pentru un indicator al statelor vestice, care include obligatiunile Germaniei, Frantei sau Greciei.

Evolutia sugereaza ca guvernele statelor dezvoltate din Europa ar putea esua in a convinge investitorii ca masurile de austeritate adoptate vor reusi sa reduca deficitele bugetare.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#datorii, #criza, #zona euro, #incapacitate de plata, #deficit bugetar , #Datorii