Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Costurile asigurarii datoriilor Romaniei impotriva riscului de neplata au urcat

Costurile asigurarii datoriilor Romaniei impotriva riscului de neplata au urcat

Costul asigurarii datoriilor Romaniei a urcat usor atat pentru scadenta la trei ani, cat si pentru maturitatea de cinci ani, influentat de decizia Curtii Constitutionale (CC), care a declarat neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate propuse de Guvern, precizeaza Mediafax.

Astfel, prima de risc (credit default swaps CDS) pentru datoriile Romaniei a atins nivelul de 378 puncte de baza (3,78% - n.r.) pentru scadenta la cinci ani, de la 371 puncte cat era cotata joi, in timp ce pentru scadenta la trei ani aceasta a urcat de la 352 puncte la 360 puncte.

Prima de risc la cinci ani s-a cotat mai sus in 8 iunie, la 416 puncte, in timp ce pentru scadenta la trei ani s-a situat la 407 puncte.


CDS-urile masoara costul asigurarii datoriilor fata de default si determina totodata randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane.


In plus, CDS-urile influenteaza si costul finantarii externe de catre companii si banci.


Curtea Constitutionala a decis, vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau in principal diminuarea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1043 ori