Consultantii: Piata locala de solutii software ERP este intr-o faza de stagnare si indecizie

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 16:25
2172 citiri
Consultantii: Piata locala de solutii software ERP este intr-o faza de stagnare si indecizie
Criza financiara a afectat companiile locale care au devenit reticente in investitii

Piata romaneasca de solutii ERP (Enterprise Resource Planning), unde sunt incluse licente, mentenanta si servicii de implementare, va inregistra anul acesta o crestere de aproximativ 4%, la putin peste 109 milioane de euro, datorita conditiilor din mediul economic.

"Piata locala de solutii ERP este intr-o faza de stagnare si indecizie. Pe de-o parte, criza financiara a afectat multe companii locale si a generat foarte multa reticenta in investitii, inclusiv cele critice, cum ar fi uneltele IT de management, control si planificare; pe de alta parte, himera fondurilor europene a creat o asteptare toxica a unor 'ajutoare' sperate pentru implementarea de solutii IT, in special in companii mici si medii. Astfel, presiunea pe costuri si accentul mutat aproape exclusiv pe bugetul unei implementari, au impiedicat o evolutie pozitiva a maturitatii consumatorului local de solutii informatice de tip ERP", a declarat Eugen Schwab-Chesaru, Managing Director Eastern Europe Pierre Audoin Consultants (PAC).

Piata de software si servicii ERP aproape a stagnat anul trecut

Anul trecut, valoarea pietei totale de software si servicii ERP s-a situat la 105,1 milioane de euro, dintre care 46,5 milioane de euro au reprezentat vanzari software, iar restul de 58,6 milioane de euro, servicii de implementare.

Acest segment al pietei IT a continuat si in 2012 tendinta din anul anterior, cand a urcat cu 4,6%, la 100,5 milioane euro.

Cele mai active companii din punct de vedere al implementarii de solutii software ERP au fost cele din industria producatoare, companiile de retail si cele de utilitati, care impreuna au cumulat peste 65% din piata totala de solutii specifice.

Pentru anul in curs, cele trei segmente de companii sunt estimate sa creasca la aproximativ 70% din piata de ERP, in timp ce restul industriilor (bancara, de asigurari, telecom, servicii si transport) continua sa detina o pondere redusa la nivelul intregii piete de profil.

In ceea ce priveste adoptia solutiilor ERP in cloud, reprezentantul PAC estimeaza ca, incepand cu 2016, ponderea acestui segment se va situa la circa 5% din piata, momentan insa numarul proiectelor si al veniturilor fiind extrem de redus.

SAP Romania, principalul competitor de pe piata ERP

SAP Romania, subsidiara producatorului german de solutii software de business, continua sa domine vanzarile de solutii ERP (Enterprise Resource Planning) pe plan local, cu un volum de peste 10,3 milioane euro, in 2012.

Potrivit studiului PAC, compania a avut o crestere cu peste 12% fata de anul anterior.

"Studiul PAC atesta ca din ce in ce mai multe companii autohtone opteaza pentru solutiile SAP cand decid sa implementeze un ERP. Acest lucru se datoreaza faptului ca piata a fost caracterizata de moderatie si cresterea eficientei, deciziile au fost luate mult mai atent, iar sursele de finantare au fost alocate strict pentru a indeplini obiective precise, astfel incat executivii companiilor s-au orientat cu precadere catre solutii cu o eficienta dovedita", a spus Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania.

In 2013, reprezentantii SAP estimeaza in continuare cresterea vanzarilor de solutii ERP si pastrarea pozitiei de lider de piata, pe masura ce compania a patruns si mai mult pe segmentul companiilor mici si mijlocii.

"Pentru acest an, apreciem in continuare cresterea vanzarilor pe piata solutiilor ERP, dat fiind faptul ca am reusit sa penetram si mai mult segmentul companiilor mici si mijloci. In special aceste companii au inteles necesitatea implementarii unor solutii software de business performante, din perspectiva reducerilor de costuri pe care le genereaza intr-un orizont de timp relativ scurt, de 2-3 ani, si odata cu consolidarea financiara apreciez ca in urmatorii 2 ani vor reincepe masiv investitiile in informatizare", a adaugat Tomsa.

TotalSoft, unul dintre principalii competitori de pe piata ERP

TotalSoft, producatorul solutiei Charisma, este unul dintre principalii competitori de pe piata locala a solutiilor ERP.

Pentru acest an, compania a anuntat ca estima o crestere aproape de zero a cifrei de afaceri, dupa ce prognozele pentru 2012 aratau ca se va mentine la un nivel asemanator cu cel din anul anterior. Cea mai mare parte din afacerile companiei sunt generate de solutia ERP Charisma.

Un alt producator roman de solutii pentru afaceri, Siveco, a avut anul trecut o cifra de afaceri consolidata de 68 de milioane de euro, exporturile reprezentand aproximativ 30% din cifra de afaceri.

Piata romaneasca de servicii IT a inregistrat, anul trecut, o crestere sensibila fata de 2011, ajungand la 506,62 milioane dolari, de la 481,8 milioane dolari in 2011.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#solutii ERP, #studiu PAC, #solutii SAP, #software afaceri , #Datorii