Chestiunea datoriei Irakului fata de Romania va fi reglementata printr-un acord de cooperare

Marti, 10 Februarie 2009, ora 17:18
2593 citiri
Chestiunea datoriei Irakului fata de Romania va fi reglementata printr-un acord de cooperare

Romania va reglementa datoria istorica pe care Irakul o are fata de Romania printr-un acord de cooperare economica, stiintifica si tehnica, autoritatile de la Bucuresti avand in vedere, de altfel, refacerea inregului cadru juridic, a anuntat astazi ministrul Cristian Diaconescu.

Ministrul de externe a fost invitat marti  la o intalnire cu membrii Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor pentru a discuta, printre altele, despre cadrul juridic referitor la trupele romane din Irak. "Anul 2009 se considera a fi, din punctul de vedere al situatiei de securitate din Irak, unul in care s-au inregistrat progrese notabile, alegerile s-au desfasurat fara incidente majore", a spus ministrul.

Intrebat de Comisie care este situatia datoriei pe care Irakul o are fata de Romania, Diaconescu a spus ca acest aspect nu a fost scapat din vedere. "Datoria istorica pe care Irakul o are fata de Romania nu a fost uitata si face in mod concret obiectul unei discutii economice mai elaborate, in proiectul de acord de cooperare economica, stiintifica si tehnica pe care l-am trimis deja autoritatilor irakiene. De altfel, dorim sa refacem intregul cadru juridic cu Irakul, in calitate de partener important al Romaniei in Orientul Mijlociu", a atras atentia seful diplomatiei romane.

Trecand dincolo de problema datoriei, Diaconescu a subliniat importnata Irakului ca partener comercial. "Exista oportunitati pentru operatorii romani si exista posibilitatea realizarii unor exporturi de echipamente, componente si piese de schimb pentru petrochimie, retele si centrale electrice, participarea la reconversia productiei militare sau, evident, in domeniul aprovizionarii cu titei", a enumerat oficialul roman.


Totusi, seful diplomatiei romane a atras atentia ca MAE nu poate decat sa deschida anumite porti, urmand ca institutiile abilitate sa dezvolte relatii econmice stabile. "Noi, Ministerul de Externe, deschidem poarta din punct de vedere politico-diplomatic. Exista capacitate, dorinta din partea institutiilor romanesti ca pe aceasta poarta sa extinda o cooperare economica de perspectiva pe baze economice stabile, atunci este in regula. Daca aceasta viziune nu este imaginata si nu exista capacitate din acest punct de vedere, atunci noi nu o putem inlocui. Obligatia oricarei institutii politico-diplomatice este sa asigure baza stabila a unor relatii economice de durata si performante, dar evident ca avem nevoie de sprijinul institutiilor direct abilitate din acest punct de vedere", a avertizat Diaconescu.


Datoria Irakului fata de Romania se ridica la aproape un miliard de dolari. Potrivit unei hotarari a Guvernului din decembrie 2008, circa 947,77 milioane dolari SUA din sumele provenite din datoria Republicii Irak fata de Romania, rezultate din perioada dinainte de 1989, vor fi virate la Fondul Proprietatea. Datoria Irakului fata de statul roman urma sa fie achitata esalonat incepand cu 1 ianuarie 2009 pana la 31 martie 2028, conform unui acord incheiat intre Guvernul Romaniei si Irak la 18 august 2005.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#datorie, # acord, # cooperare , #Datorii