Calder-A vrea sa plateasca datoriile Rafo

Marti, 28 Noiembrie 2006, ora 12:26
1537 citiri

Firma Calder-A, care a semnat cu Balkan Petroleum contractul de preluare a Rafo Onesti, a cerut Ministerului Finantelor Publice sa accepte fie plata datoriilor rafinariei catre stat, fie conversia acestora in actiuni, care ar urma sa fie cumparate de Calder la o valoare egala cu cea a datoriilor."Saptamana trecuta am incheiat platile in valoare de sapte milioane de dolari catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Prin scrisoarea adresata Ministerului Finantelor ne-am exprimat intentia de a cumpara datoriile Rafo si speram ca Ministerul sa avizeze pozitiv solicitarea noastra, pentru a putea plati toate datoriile in cel mai scurt timp", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, actionarul majoritar al Calder-A, Iakov Goldovskiy.

Pe de alta parte, actionarii Rafo au aprobat luni, intr-o Adunare Generala, conversia in actiuni ale unor datorii ale firmei, in valoare de circa doua miliarde de lei.

In urma operatiunii, statul roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Directia Generala a Vamilor, ar detine 42% din capital. Calder-A ar controla circa 54%.

AVAS, in calitate de creditor, a respins planul in toamna acestui an. Presedintele de atunci al institutiei, Razvan Orasanu, a fost schimbat din functie la inceputul acestei luni cu Teodor Atanasiu, fost ministru al Apararii.

Potrivit reprezentantilor Calder-A, firma asteapta ca statul sa se pronunte in privinta conversiei pana la sfarsitul acestui an si vrea sa cumpere ulterior participatia statului la Rafo, la un pret egal cu valoarea datoriilor convertite.

Orasanu a cerut Calder-A mai multe date privind actionariatul firmei, pentru a analiza cererea de novatie a contractului de privatizare. "Vom incerca in continuare ca actionarii Rafo sa fie singurii proprietari ai rafinariei, iar pentru asta vom negocia cu Guvernul", a spus Andre Geems, presedinte al companiei IVG Investment & Management din Olanda, noul administrator al firmei din Onesti.

Contractul fostului administrator, firma V&V Trading, a expirat.

De asemenea, Rafo asteapta din partea AVAS aprobarea contractului de novatie prin care Calder-A a cumparat pachetul majoritar de actiuni la Rafo de la Balkan Petroleum, a spus Marin Anton, directorul V&V Trading. "Speram ca pana la finele anului AVAS sa accepte novatia si sa devenim proprietarii de drept ai Rafo", a adaugat Goldovskiy.

Actualul actionar majoritar al Rafo este Balkan Petroleum Limited, cu o detinere de 98,06%.

Potrivit lui Anton, Balkan Petroleum Limited a fost cumparata de Calder-A, firma controlata de Goldovskiy, in proportie de 80%, si Todor Batkov (20%). Acestia , care detin si firma Raglam Overseas.

"Nu exista niciun motiv ca AVAS sa nu aprobe contractul de novatie, daca noi ne indeplinim toate obligatiile din contractul de privatizare. (...) Noi dorim sa se pronunte novatia, indiferent de plata datoriilor, pentru ca, daca nu se pronunta, inseamna ca am platit datoriile in gol", a afirmat Goldovskiy.

Tot luni a avut loc si adunarea creditorilor Rafo, in care a fost aprobata prelungirea cu un an a planului de reorganizare a rafinariei, care urma sa expire in luna decembrie a acestui an.

La 18 ianuarie 2007, Tribunalul Brasov va lua act de prelungirea termenului de reorganizare cu un an, a spus Anton.

Rafinaria este oprita, pe fondul lipsei materiilor prime.

Noul administrator a afirmat ca Rafo ar putea fi repornita la inceputul lunii ianuarie 2007, pana atunci urmand sa fie rezolvata situatia juridica. Firma are 2.524 de salariati.

Anton a adaugat ca rafinaria Darmanesti, detinuta de Calder-A, va fi modernizata in urma unor investitii de 11 milioane de dolari, si va functiona in colaborare cu Rafo. "La Darmanesti exista un program pe termen lung si se spera ca, dupa realizarea investitiilor, capacitatile de rafinare cumulate ale Rafo si Darmanesti sa ajunga la 10.000 tone titei pe zi", a mai spus Anton.

Goldovskiy a afirmat ca firma Calder-A este interesata in continuare de achizitia producatorului de cauciuc sintetic Carom Onesti. "Cand am fost personal la Carom, ce am vazut acolo m-a speriat. (...) I-am spus administratorului Carom ca pretul de peste 40 milioane euro este prea mare si ca fabrica ar putea fi vanduta pe un dolar", a afirmat Goldovskiy.

Licitatia pentru vanzarea activelor Carom, programata luni, a fost amanata, cel mai probabil pana in luna ianuarie a anului viitor, pentru ca nu au fost firme interesate.

Pretul de pornire a fost de 154,69 milioane lei (circa 44 milioane euro), fara TVA. Vanzarea fabricii ar fi permis achitarea unei parti din datoriile Carom, in suma de 1,1 miliarde lei, din care circa 80% catre stat.

Fosta Autoritate pentru Privatizare a vandut, in 2001, 59,9% din actiunile Rafo, catre Imperial Oil si Canyon Servicos. Ulterior, Ministerul Finantelor a realizat o conversie a unei datorii, devenind actionar la Rafo cu 94,5% din actiuni. Aceste actiuni au fost vandute ulterior firmelor Imperial Oil si Canyon Servicos.

In 2003, societatea Balkan Petroleum a preluat de la Imperial Oil si Canyon Servicos pachetul majoritar de actiuni la Rafo.

Calder-A a incheiat, in iulie 2005, cu Balkan Petroleum, un contract pentru preluarea a 98% din actiunile Rafo, depunand in mai 2006 la AVAS documentele pentru aprobarea novatiei.

Calder-A face parte din grupul de companii Petrochemical Holding, din Austria, alaturi de firme precum Raglam Overseas Ltd si Fairnet Services Ltd.

Procurorii cerceteaza mai multe persoane intr-un dosar legat de Rafo.

Corneliu Iacobov, alaturi de Toader Gaurean si alte cinci persoane, este judecat intr-un proces privind prejudicierea Rafo Onesti cu aproape 700 de miliarde de lei, dupa ce acestia au incheiat cu o firma din Campina, Metal EuroEst, un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un pachet de actiuni la Electrocarbon Slatina.

In dosarul Rafo, procurorii i-au deferit justitiei pe Corneliu Iacobov, Toader Gaurean, Liliana Luchian, Marin Marin, Teodor Caramizaru, Ciocarlan Eracle si Liviu A¢ugulan, sub acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si, respectiv, marturie mincinoasa.

Potrivit rechizitoriului, Corneliu Iacobov, Toader Gaurean - administrator unic la SC Rafo SA, Liliana Luchian si Marin Marin sunt acuzati ca, in perioada 2000 - 2003, s-ar fi asociat in vederea prejudicierii Rafo cu 24.289.450 de lei (peste 240 de miliarde de lei vechi).

Procurorii au stabilit ca, in calitate de actionar majoritar si presedinte al Consiliului de Administratie al SC Vradicor Financiar Group SA (firma care facea parte din consortiul Canyon Servicos si Imperial Oil, actionarul majoritar la Rafo Onesti), Iacobov se interesa si era informat in legatura cu productia, relatiile comerciale derulate de rafinarie cu alte societati, participatiile la alte societati comerciale si politica de personal.

Mediafax

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...