ADS are de recuperat datorii de peste 456 milioane lei

Marti, 29 Mai 2007, ora 09:51
1153 citiri

Agentia Domeniilor Statului (ADS) are de recuperat debite de peste 456,8 milioane lei de la datornici, din care datoriile curente insumeaza mai mult de jumatate - adica 250 milioane lei, a declarat presedintele ADS, Daniel Dragan.

'Debitele curente ale ADS provin din concesionari de terenuri, privatizari si din penalitati pentru sumele neachitate la termen sau din nerespectarea unor clauze contractuale', a precizat Dragan.

Numai de la cinci mari datornici care au concesionat terenuri agricole de la ADS sau au achizitionat societati din sector ADS are de recuperat peste 40 milioane lei din suma debitelor curente de 250 de milioane lei.

Potrivit presedintelui ADS, din suma totala pe care o are de recuperat Agentia, si care inca nu s-a prescris, circa 200 milioane lei sunt debite la care ADS este parte la masa credala, iar recuperarea lor depinde de judecatorul sindic.

'La ora actuala ADS are pe rolul instantelor de judecata, in diferite faze, 1.570 de dosare, din care 600 de litigii sunt legate de fond funciar', a mai spus Daniel Dragan.

La acestea se mai adauga 361 de dosare aflate in urmarire datorita actiunilor de privatizare, 304 societati aflate in faliment, 7 societati in reorganizare, 27 in insolventa, iar 23 sunt cereri pe rol de deschidere a procedurilor de insolventa.

In primul trimestru al acestui an, ADS a incasat din redeventa si arenda peste 27 milioane lei, suma fiind virata la bugetul de stat.

ADS este institutia specializata care realizeaza privatizarea societatilor comerciale cu profil agricol si concesionarea terenurilor cu destinatie agricola proprietate publica si privata a statului, administrate de aceste societati.

La ora actuala, ADS mai are in administrare 456.000 hectare de terenuri din care doar 251.000 ha pot fi retrocedate. in anii 2004 si 2005 ADS a predat pentru retrocedare peste 150.000 ha de teren agricol.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...