Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sumele din creantele Romaniei dinainte de 1989 vor fi virate la buget

Sumele din creantele Romaniei dinainte de 1989 vor fi virate la buget

Sumele recuperate in contul creantelor acumulate de Romania inainte de 1989 din activitatile de cooperare si comert exterior vor fi varsate direct la bugetul de stat, nu la capitalul social al Fondului Proprietatea, asa cum prevede legislatia in vigoare, pentru a evita amanarea listarii FP la bursa, potrivit Mediafax. 

Initiativa legislativa este inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, care modifica Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.

Ministerul Finantelor estimeaza ca, prin noua masura, veniturile bugetare vor creste cu 44,6 milioane de lei in acest an, cu 169,7 milioane de lei in 2011 si cu 230,9 milioane de lei in 2012.

Potrivit legii din 2005, orice varsamant efectuat de statul roman la Fondul Proprietatea (FP), in numerar sau in natura, se considera efectuat cu prioritate pentru stingerea obligatiei de plata a actiunilor subscrise si neplatite, iar dupa "indestularea" acesteia pentru majorarea capitalului social al Fondului Proprietatea.

Ministerul Finantelor arata ca, odata finalizata problema capitalului social subscris si nevarsat de catre institutie, prin anularea a 482,94 milioane actiuni neplatite si avand in vedere ca varsarea unor noi sume de bani la capitalul FP ar putea intarzia procesul de listare la bursa, se impune modificarea actualului cadru legislativ pentru a permite varsarea la bugetul de stat a creantelor acumulate inainte de 31 decembrie 1989.

"Urgenta proiectului de act normativ se justifica prin necesitatea adoptarii cadrului legal care sa permita Fondul Proprietatea sa devina operational intr-o perioada de timp cat mai scurta si de atingerea principalului obiectiv urmarit la momentul la care a fost instituita o destinatie speciala a sumelor recuperate (...) si anume acela de reglare a capitalului social subscris si varsat al statului la societate, dublate de actualul context economic, care impune luarea masurilor legale pentru cresterea veniturilor la bugetul statului", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat la inceputul lunii septembrie numirea companiei Franklin Templeton Investment Management ca administrator unic al fondului.

Franklin Templeton va prelua administrarea fondului dupa publicarea deciziilor AGA in Monitorul Oficial. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1387 ori