Platile refuzate de banci au atins un nivel record in august

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 16:20
1675 citiri
Platile refuzate de banci au atins un nivel record in august

Platile prin bilete la ordin, cecuri si cambii refuzate de banci au insumat 6,52 miliarde lei dupa primele noua luni, fiind de 2,6 ori mai mari decat in perioada similara din 2008, in conditiile in care in august au atins un nivel lunar record, de 931 milioane lei, potrivit datelor BNR.

Refuzurile la plata
care au vizat biletele la ordin au totalizat in primele noua luni 5,7 miliarde de lei, in crestere de 2,9 ori comparativ cu suma din perioada similara din 2008, iar cecurile respinse au insumat peste 780.000 de lei, in urcare cu 45,4%, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), precizeaza Mediafax.


Sumele respinse la plata prin cambii se mentin la un nivel redus, de 137.100 de lei, dar se observa ca ritmul de crestere inregistrat pentru aceste instrumente este ridicat, de 384%.


Bancile au raportat 368.458 de cazuri de refuzuri la plata la Centrala Incidentelor de Plati de la BNR, mai mult decat dublu comparativ cu acelasi interval din anul trecut.


Cele mai multe cazuri raportate, respectiv 81% din totalul refuzurilor, sunt considerate incidente majore, care au insumat dupa primele noua luni 5,3 miliarde de lei, fiind de 2,5 ori mai mari decat suma din perioada de referinta din 2008.


Incidentele de plata produse de titularii de cont la plata pot fi majore sau nu, in functie de motivul pentru care se refuza plata.


Exemple de incidentele de plati majore sunt instrumente de plata trase in descoperit de cont, cecuri emise fara autorizarea trasului sau cu data falsa sau carora le lipseste o mentiune obligatorie, cecuri circulare sau de calatorie emise "la purtator", cecuri emise de catre un tragator aflat in interdictie bancara, cambii scontate fara a exista creanta cedata in momentul cesiunii acesteia.


Aceeasi dinamica ridicata se observa in cazul refuzurilor la plata prin cambiile care sunt inregistrate la incidente majore.


Astfel, in primele noua luni din 2008 s-a raportat un singur incident major prin cambii, in timp ce in acest an exista 257 de astfel de cazuri.


Incidentele de plata majore produse de catre titularii de cont la plata cu cecuri, cambii si bilete la ordin determina inscrierea persoanei respective in Fisierul National al Persoanelor cu Risc.


In plus, titularilor de cont care au produs incidente de plata majore cu cecuri li se aplica interdictia bancara de a emite cecuri pe o perioada de un an de la data inscrierii la Centrala Incidentelor de Plati a respectivului incident.


Incidentele de plata sunt inregistrate de un numar de 114.399 titulari de conturi, aproape de doua ori mai multi decat in primele noua luni de anul trecut, din care majoritatea, respectiv 108.331 de conturi, reprezinta companii.

 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cambii, # plati, # banci, # refuzuri, # bilete ordin, # Incidente , #Creante