Numarul proceselor de insolventa aproape s-a dublat in T1

Miercuri, 05 August 2009, ora 16:03
2093 citiri
Numarul proceselor de insolventa aproape s-a dublat in T1

Numarul proceselor in care este ceruta in instanta insolventa unor firme aproape ca s-a dublat in primul trimestru al 2009 fata de aceeasi perioada a 2008, potrivit statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii obtinute de NewsIn.

Astfel, daca in primele trei luni ale lui 2008 au fost inregistrate la instantele din tara 6580 de procese privind insolventa, in aceeasi perioada din 2009 numarul actiunilor deschise pentru insolventa a ajuns la 10.094.

Din cauza crizei financiare din ultima perioada, care a dus la cresterea datoriilor intre firme, s-a ajuns ca intr-o singura zi, numai la Tribunalul Bucuresti sa fie inregistrate in jur de 50 de procese privind cereri de insolventa.

De exemplu, potrivit portalului instantelor de judecata, pe 29 si 31 iulie la sectiile comerciale de la Tribunalul Bucuresti au fost inregistrate pe zi in jur de 50 de procese cu aceasta speta.

Mai mult, numarul proceselor pentru insolventa deschise in primele trei luni ale lui 2009 (n.r.- 10.094) a ajuns deja la jumatate fata de numarul proceselor deschise in tot anul anterior, si anume 26.323 de cauze.

Avocatul Andrei Sarban, coordonator al Bostina & Associates Insolvency SPRL a declarat, miercuri, pentru NewsIn ca declansarea procedurii insolventei a unei firme poate duce fie la reorganizarea acelei firme, fie la falimentul ei.

Declansarea insolventei este ceruta in instanta, judecatorii decizand daca va fi deschisa procedura.

Pentru a se ajunge la reorganizare, debitorul impotriva caruia s-a declansat procedura trebuie sa propuna un plan de reorganizare viabil, care sa fie aprobat de catre creditori si de catre judecatorul sindic.

Avocatul a explicat ca acest plan de reorganizare inseamna stabilirea unei perioade de posibila redresare pentru firma, stabilirea unor termene ferme in care vor fi achitate datoriile catre creditori.

Daca dupa derularea cu succes a planului de reorganizare firma reuseste sa-si plateasca datoriile, inceteaza procedura insolventei.

Avocatul de la Bostina & Associates Insolvency SPRL a adaugat ca, daca firma aflata in insolventa nu propune un plan de reorganizare, daca planul este respins inca de la inceput sau daca in timp acesta nu poate fi sustinut, se ajunge la faliment, anume lichidarea tuturor bunurilor pentru acoperirea creantelor, urmand ca firma sa fie radiata, sa dispara.

Potrivit aceleiasi surse, creditorii prefera sa ceara insolenta unei firme pentru a valorifica efectele de preferinta ale tipului de creanta detinuta, in caz contrar, al executarii silite de drept comun daca un alt creditor solicita si reuseste executarea silita a aceleiasi firme inaintea lor, restul creditorilor risca sa nu mai aiba de unde sa isi recupereze datoriile.

"Ceea ce trebuie evidentiat este faptul ca procedura insolventei nu este o modalitate de recuperarea a creantelor alternativa executarii silite, ci este o procedura colectiva aplicata unei stari grave a patrimoniului unui debitor care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile", a explicat Sarban.

In cadrul procedurii participa toti creditorii care trebuie sa isi recupereze creantele, intr-o ordine de preferinta stabilita prin lege, a declarat avocatul Sarban.

In acelasi timp, avocatul a precizat ca firmele intrate in insolventa se pun la adapostul legii insolventei, care creeaza anumite avantaje.

"Interesul debitorului, care-si recunoaste propria stare de insolventa, de a-i fi judecata cererea de deschidere a procedurii cu celeritate pentru a putea beneficia cat mai rapid de efectele procedurii (ca de exemplu suspendarea actiunilor judiciare impotriva sa, incetarea curgerii de dobanzi la creantele negarantate, etc.)", a adaugat Sarban.

In acest mod, patrimoniul debitorului este pus la adapost mai rapid si astfel cresc sansele de reusita pentru un eventual plan de reorganizare.

Numarul de cereri de intrare in insolventa a crescut in ultima perioada pe fondul crizei economice, insa situatia este aceeasi si in alte tari, a explicat reprezentantul Bostina & Associates Insolvency SPRL. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#creante, #creditori, #firme, #insolventa , #Creante