Noi sperante in privinta datoriei istorice a Rompetrol

Marti, 06 Martie 2012, ora 20:46
2100 citiri
Noi sperante in privinta datoriei istorice a Rompetrol

Intre Romania si Kazahstan exista "un singur litigiu - o datorie istorica a Rompetrol Rafinare catre statul roman care este pe cale de a fi solutionata pe cale amiabila", a declarat marti Nicolae Ureche, propus ambasador la Astana.

"Kazahstanul este cel mai important partener economic al Romaniei din Caucaz si Asia Centrala. Investitiile kazahstane in Romania se cifreaza la circa patru miliarde de dolari", a spus Ureche, la audierile comisiilor reunite de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor.

El a precizat ca principalul obiectiv al mandatului sau va fi "conservarea si incurajarea amplificarii prezentei kazahstaneze in Romania in plan economic".

Nicolae Ureche a mai mentionat ca luna aceasta ar fi trebuit sa aiba loc vizita in Romania a presedintelui Nursultan Nazarbayev, dar "din nefericire, vizita s-a anulat pentru luna mai". In contextul vizitei, partea kazaha a manifestat "mai multa deschidere" fata de solutionarea problemei datoriei Rompetrol.

"Datoria Rompetrol este de vreo 700 de milioane de dolari (...) si imi place mie sa cred vazand ultimele negocieri ca este pe cale de finalizare. Partea kazaha, care pana acum avea reticente si venea cu tot felul de pretentii, dintr-o data, fiind vizita presedintelui, a manifestat mai multa deschidere. Si exista sanse reale ca, pana in luna mai, problema sa fie rezolvata pe cale amiabila", a spus Ureche.

Presedintele Traian Basescu declara, pe 14 decembrie 2010, ca a avut, in timpul vizitei in Kazahstan, o intalnire cu reprezentanti ai KazMunaiGaz, pentru a discuta modalitatile de plata a datoriei, afirmand ca nu doreste sa se "repeada" la Rompetrol si sa-i confiste trenurile cu benzina, ci sa gaseasca o solutie prin negociere.

"Rompetrol si-a stins obligatiile de plata catre statul roman in totalitate. Statul roman a devenit actionar minoritar la Rompetrol Rafinare. Ne-am pastrat o pozitie clara de la inceput, iar acum ne-am asumat obligatia voluntara sa rascumparam acel pachet minoritar, in conditiile pietei. Noi nu mai datoram nimic statului romana", declara, la 19 iulie anul trecut, directorul financiar al Rompetrol, Dmitri Grigoriev.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#datorie istorica Rompetrol, #Nicolae Ureche Rompetrol , #Creante