Business: 80% din companii au probleme de lichiditati

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 13:09
1476 citiri
Business: 80% din companii au probleme de lichiditati

Aproximativ 80% dintre companii se confrunta cu o lipsa majora a lichiditatilor ca urmare a neincasarii creantelor, potrivit datelor unui studiu ralizat de compania de consultanta fiscala si audit, R&M Audit, preluate de NewsIn.

"De la inceputul anului curent si pana in prezent, cele mai frecvente au fost cazurile in care debitorul a inregistrat dificultati financiare majore care i-au afectat intreg patrimoniul (40%), pe locul al doilea aflandu-se situatiile in care firma a intrat in procedura de faliment inchisa prin sentinta judecatoreasca (28% din cazuri).

Cazurile in care firma debitoare a fost dizolvata sau lichidata reprezinta aproximativ 12% dintre situatiile care conduc la existenta creantelor neincasate", a declarat managing partner R&M Audit, Mirela Serban. Potrivit acesteia, lipsa de lichiditati a fost unul dintre atributele crizei economice mondiale care s-a resimtit inca de anul trecut si care, prin efectul sau in spirala in Romania, in sensul cresterii dobanzilor bancare, a determinat scumpirea creditelor, fapt care a contribuit in continuare la accentuarea lipsei de lichiditati necesare oricarei companii pentru a-si derula activitatea.

"Contractele nederulate au, fireste, urmari negative (...), iar situatia devine si mai grava in cazul facturilor neincasate, dar pentru care trebuie indeplinite obligatiile catre stat, sub forma platii TVA-ului, a impozitului pe profit si, eventual, pe dividende, dupa incheierea exercitiului financiar. Introducerea unui sistem de esalonare, in anumite conditii, a platii obligatiilor fiscale restante ar putea salva minim 30% dintre companiile care intra in insolventa", a precizat Serban.

Reprezentantul R&M Audit a subliniat ca desi companiile pot apela la serviciile unei societati specializate pentru recuperarea creantelor sunt inca putine dintre acestea care apeleaza la aceste servicii, iar majoritatea prefera sa negocieze ele insele cu debitorii un timp care adesea este mult prea indelungat, fapt care el aduce prejudicii. 

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#creante, #firme, #lichiditati, #tva , #Creante