8% dintre creante au fost recuperate in 2009

Marti, 22 Iunie 2010, ora 16:48
1141 citiri
8% dintre creante au fost recuperate in 2009

Aproape un sfert din firmele intrate in insolventa au cerut singure deschiderea procedurii, in 2009, cand creditorii au reusit sa recupereze numai 200 de milioane de euro, sau 8% din totalul masei credale, a declarat, marti, Arin Stanescu, presedinte UNPIR, transmite NewsIn.

"Gradul de recuperare a creantelor in cadrul procedurilor de insolventa a fost de doar 200 de milioane de euro dintr-un total al masei credale de 2,5 miliarde de euro, fapt ce arata o disproportie uriasa intre datorii si recuperare", sustine Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa (UNPIR).

"Multe falimente vin la initiativa debitorilor. Anul trecut, aproape 25% (sau aproximativ 5.000 de firme) din numarul total al dosarelor de insolventa au fost deschise la cererea debitorilor", a mai spus Stanescu.

El sustine ca procentajul insolventelor auto-declarate ar fi fost mult mai mare, "daca bancile nu ar fi facut presiuni asupra debitorilor sa nu deschida" astfel de proceduri.

"Data fiind situatia economica, nu vad ca lucrurile sa se schimbe inainte de 2011", a mai spus Stanescu.

In acelasi timp, Stanescu afirma ca sansa creditorilor chirografari (a caror creante nu sunt insotite de garantii-n.r.) de a recupera ceva este foarte mica. Acestia fac parte, in general, din randul furnizorilor celor intrati in faliment.

"Numai bancile, salariatii si creditorii bugetari au speranta de a recupera ceva, iar creditorii chirografari nu au nici o sansa sa-si recupereze creantele", a conchis Stanescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#creante, #credite, #insolventa, #unpir , #Creante