Uber: Noi vrem sa fim reglementati, dar nicio autoritate nu vrea sa-si asume asta

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:33
2853 citiri
Uber: Noi vrem sa fim reglementati, dar nicio autoritate nu vrea sa-si asume asta
Foto: CC0 Creative Commons

Reprezentantii Uber au propus autoritatilor romane reglementarea acestui serviciu, oferind drept exemplu mai multe modele aplicate in alte tari europene, insa, deocamdata, nicio institutie nu s-a aratat pregatita sa-si asume acest lucru, a declarat miercuri Alexandra Corolea, purtator de cuvant al companiei, intr-o conferinta de presa.

"Obiectivul nostru numarul unu in Romania este sa existe un cadru prin care sa fim reglementati. Am discutat cu toti ministrii comunicatiilor si transporturilor de pana acum si le-am prezentat modele din alte tari. Noi suntem deschisi oricarei metode ii permite serviciului sa se extinda in mod reglementat", a spus Corolea.

Uber este prezent in Romania de trei ani.

Intrebata ce raspuns a primit de la autoritati, aceasta a precizat: "In general, toata lumea este foarte deschisa, dar nu a fost prioritate pentru nimeni, nu am primit vreun semnal ca cineva e pregatit sa-si asume. Toti interlocutorii au fost deschisi sau cel putin interesati, iar pentru multi informatiile oferite au fost noi. Cred ca lucrurile acestea dureaza si credem ca nu mai este o chestiune de daca, ci de cand si cum gasim o formula cat mai buna".

Reprezentanta Uber a mai aratat ca reglementarea acestui serviciu variaza de la o tara la alta, dar pe foarte multe piete Uber a ajutat la dezvoltarea legislatiei.

"Exista in unele tari serviciul de inchiriere de masina cu sofer, iar in alte tari legea defineste o noua categorie de transport.

Spre exemplu, modelul din Lituania, care este in vigoare de un an, defineste un serviciu de transport de calatori contracost. Nu spunem ca acesta este cel mai bun mod de reglementare, dar este un exemplu.

Obiectivul nostru cand venim intr-o tara este sa vedem sub ce cadru putem functiona.

Daca nu exista un cadru, discutam cu autoritatile sa prezentam modelul nostru de business si modele din alte tari, iar definirea acestor servicii cade in sarcina autoritatilor", a aratat Corolea.

Uber are in fiecare tara o entitate locala, iar in tara noastra aceasta se numeste Uber Systems Romania, cu 30 de angajati, care plateste in tara taxe de zeci de mii de euro anual, reprezentand taxele aferente angajatilor si impozit pe profit.

Oficialii Uber nu au putut preciza cuantumul exact al taxelor platite in Romania, precizand ca in 2016 diferenta dintre profitul brut si profitul net a fost de 187.000 de lei, iar, in 2015, de 63.000 de lei.

In ceea ce priveste taxele platite de soferi, ea a aratat ca 100 dintre acestia au platit anul trecut peste 320.000 de lei. Din nou, Corolea nu a putut oferi o suma totala exacta, precizand ca numarul soferilor este in continua schimbare, dar in Romania sunt cateva mii de soferi.

Uber are in Romania peste 450.000 de utilizatori, din care 350.000 in Bucuresti, fiind a doua piata ca marime in regiunea central si est europeana, dupa Polonia, si a cincea din Uniunea Europeana.

"Romania este o piata foarte importanta pentru noi si vom face tot ce tine de noi sa continuam sa dezvoltam aici serviciile noastre, deoarece vedem ca Romania are un potential foarte mare. Estimam ca vom ajunge la 2 milioane de utilizatori intr-un an sau doi", a continuat Corolea.

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#reglementari Uber , #Companii transport