Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrul Transporturilor promite ca Metroul din Drumul Taberei va fi dat in folosinta la sfarsitul anului

Ministrul Transporturilor promite ca Metroul din Drumul Taberei va fi dat in folosinta la sfarsitul anului


Metroul din Drumul Taberei va intra in trafic la finele acestui an, in decembrie 2019, in conditiile in care din punct de vedere al stadiului fizic este finalizat 97%, a declarat marti ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, la Realitatea TV.

"Mi-am asumat si eu si directorul (Metrorex n.r.) ca il vom da in trafic la sfarsitul anului. Este un proiect care si asa este intarziat foarte mult, dar 97% din punct de vedere al stadiului fizic este finalizat. Ce mai era de finalizat cand m-am intors in minister la sfarsitul lunii februarie? Sistemul de automatizare, adica acel sistem care genereaza comunicarea intre statii pentru mersul garniturilor de metrou. A fost o contestatie, am reusit sa deblocam amiabil acest lucru pana la urma. Am semnat contractul cu firma care face automatizarea, care si-a luat angajamentul ca pana la sfarsitul anului e gata automatizarea. Aceasta fiind gata, trenul poate fi pus pe sine. Oricum vom incepe probele dinainte, veti fi informati si dumneavoastra, dar proiectul va fi finalizat, vorbesc de Magistrala 5 Drumul Taberei, la sfarsitul acestui an, decembrie 2019", a precizat Cuc.

Recent, Metrorex a avut conturile blocate in urma unei datorii de 94 de milioane de lei, bani pe care transportatorul subteran trebuia sa ii mai dea companiei italiene Astaldi dupa ce aceasta a castigat o serie de procese in instanta.

"In urma proceselor pe care le-am pierdut in instanta, noi trebuie sa le mai dam 94 de milioane de lei si ne-au pus poprire pe conturi. Astazi s-a discutat cu ei, se gaseste o solutie de reesalonare, zilele astea ar trebui sa se rezolve situatia. Cumva au acceptat propunerile noastre, asteptam acum sa vedem daca si conducerea companiei-mama, de la Roma, va fi de acord cu propunerile noastre", au declarat, pe 6 august, pentru AGERPRES, surse din Metrorex.

Potrivit acestora, Metrorex a platit italienilor pana acum peste 140 de milioane de lei, ramanand aceasta suma de 94 de milioane de lei, care reprezinta daune interese si cheltuieli de judecata in urma acestor procese.

Totodata, sursele au precizat ca Astaldi a incetinit drastic ritmul lucrarilor la Magistrala 5 de metrou si conditioneaza realizarea acestora de recuperarea celor 94 milioane de lei, desi Metrorex este cu platile la zi pentru contractul M5.

In luna decembrie 2019 este preconizata darea in folosinta a Magistralei 5 de metrou, cu patru ani intarziere. Valoarea totala a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de retea si la 63 de statii de metrou.

Primul termen avansat pentru metroul din Drumul Taberei a fost 2015. In anul 2011 s-a semnat primul contract, cel pentru partea de structura, iar termenul era de 36 de luni. Astfel, 300.000 de calatori ar fi putut fi preluati de metrou pe acest tronson Eroilor - Drumul Taberei. Dar, Magistrala M5 s-a confruntat cu probleme de avize, probleme de finantare, probleme de lucrari neprevazute care au aparut pe parcursul executiei lucrarilor.

Ministerul Finantelor Publice va acorda Metrorex un imprumut in suma de 188,353 milioane lei, pe 10 ani, in vederea acoperirii obligatiilor de plata instituite de instantele judecatoresti catre Asocierea Astaldi - FCC Construccion, Delta A.C.M. 93 - AB Construct, conform unui proiect de Ordonanta publicat la jumatatea lunii iunie 2018 pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2101 ori
Citeste mai multe despremetrou Drumul Taberei 2019