Gara de Nord, in pericol de executare silita

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 19:46
2239 citiri

Gara de Nord este in pericol de executare silita din cauza datoriilor catre furnizorii de energie electrica acumulate de CFR SA, in ultimii sase ani, informeaza Confederatia Sindicala Nationala Meridian.

Conform unui comunicat al CNS Meridian, activitatea CFR risca sa fie blocata de neplata unei datorii de peste 2,040 miliarde lei, acumulata in perioada decembrie 2005 - iulie 2011. Compania de cai ferate are de platit aceasta suma furnizorilor privati de energie electrica Enel, Eo.N si CEZ (peste 803 milioane lei) si companiei de stat Electrica (peste 1,236 miliarde lei). Circa 41% din totalul datoriei CFR o reprezinta penalitatile de intarziere la plata.

Situatia companiei este critica, intrucat nu are bani pentru a-si achita debitele, motiv pentru care furnizorii au poprit conturile sucursalelor de cai ferate regionale, au inceput licitatiile pentru vanzarea bunurilor in care CFR isi desfasoara activitatea, au deconectat de la retea sucursale regionale, statii de calatori si statii de tren din punctele de trecere a frontierei.

Situatia actuala pune in pericol existenta transportului feroviar

"E o situatie fara precedent. Exista riscul ca functionarea companiei sa fie grav perturbata sau chiar blocata. Sucursala CF Bucuresti are sechestrate spatii din cladirea Garii de Nord. In Brasov sunt cladiri in care activeaza Oficiul de Informatica. Transferul echipamentelor IT din spatiile susceptibile sa fie vandute de creditori ar fragmenta sau chiar intrerupe functionarea Oficiului.

Intre bunurile ce pot fi valorificate de creditori se afla utilaje grele de cale ferata si statii modernizate cu fonduri externe rambursabile, garantate de statul roman. Instrainarea acestora ar duce la suspendarea imprumuturilor si invalidarea internationala a garantiei statului", explica Ion Popescu, presedintele CSN Meridian, din care face parte Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial.

Valoarea bunurilor CFR, puse sub sechestru la sfarsitul lunii august, ajunge la peste 207 milioane lei. La avalansa de procese pentru neplata datoriilor se adauga si numeroase sentinte definitive de executare silita, inca nepuse in aplicare. Furnizorii de stat detin dosare de executare silita, asupra activelor CFR, estimate la 75% din valoarea stabilita de un evaluator independent. La aceasta se adauga TVA, cheltuielile de evaluare, cele de judecata si comisioanele de executare.

Energia electrica, achizitionata de CFR la preturi si de trei ori mai mari

Datoriile s-au acumulat din cauza faptului ca energia electrica a fost achizitionata de la furnizori la preturi si de trei ori mai mari, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA nefiind consumator eligibil si neputand achizitiona energie electrica de pe piata libera, devenind astfel consumator captiv.

"CSN Meridian considera ca situatia actuala pune in pericol insasi existenta sistemului de transport feroviar din Romania. Milioane de cetateni depind de acest mijloc de transport putin poluant, care este trenul.

Falimentul cailor ferate ar duce si la pierderea specialistilor din acest domeniu. Din vara anului 2009 si pana in prezent au fost disponibilizati peste 18.000 de angajati. Angajatii CFR n-au nicio vina ca, ani la rand, compania a acumulat datorii fara ca nimeni sa sesizeze", mai spune Ion Popescu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#executare silita Gara Nord , #Companii transport