Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FAN Courier: Master Planul de Transport este incomplet si nu tine cont de prioritatile Romaniei

FAN Courier: Master Planul de Transport este incomplet si nu tine cont de prioritatile Romaniei


Master Planul de Transport al Romaniei este incomplet si nu tine cont de prioritatile Romaniei, cum ar fi construirea autostrazii Pitesti - Sibiu sau includerea unor aeroporturi, apreciaza directorul general al FAN Courier, Felix Patrascanu.

"Master Planul este un alt plan. Credeti ca se va respecta peste 7-8 ani? Nu cred. A fost intocmit pentru ca am fost obligati de Uniunea Europeana. Altfel, Romania ar fi pierdut fondurile europene destinate cailor de transport. In opinia mea, in tara noastra nu se construiesc autostrazi cu bani de la UE pentru ca acesti bani nu se pot sifona. Daca ar fi fost bani de la Guvern, lucarile ar fi inceput imediat", a declarat vineri Patrascanu, la o intalnire cu presa, potrivit Mediafax.

La inceputul lunii octombrie, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat Master Planul general de transport al Romaniei in fata comisiilor parlamentare de transporturi, documentul cuprinzand toate interventiile in infrastructura pentru 2014-2030.

Proiectele de autostrazi incluse in Master Plan sunt Sibiu - Brasov (103 km), Ploiesti - Comarnic (49 km), Craiova - Pitesti (115 km), Comarnic - Brasov (54 km), Brasov - Bacau (158 km) si Gilau - Bors (177 km), costul total estimat pentru aceste proiecte fiind de 6,58 miliarde euro fara TVA, potrivit unui document de sinteza furnizat de Ministerul Transporturilor.

In plus, Master Planul cuprinde constructia de drumuri expres insumand aproximativ 2.200 km, fondurile necesare pentru aceste proiecte totalizand circa 17,5 miliarde euro fara TVA.

Cu afaceri de 62,5 milioane de euro in 2013, FAN Courier este unul dintre cei mai importanti jucatori din acest domeniu. Compania are mai mult de 30.000 de clienti, o flota auto de peste 2.000 de vehicule si expediaza zilnic 80.000 de colete si scrisori.

"Se fac numeroase studii de fezabilitate, dar lucrarile la autostrazi intarzie sa inceapa. Mi se pare anormala aceasta situatie. Ca este bun sau nu, problema Master Planului sau a documentelor precedente este nepunerea in practica", a spus seful companiei.

FAN Courier, pregatita pentru Black Friday

Intrebat daca FAN Courier este pregatit sa onoreze comenzile retailerilor online din perioada Black Friday, Patrascanu a spus ca investitiile realizate in acest an vor ajuta compania sa preia "varful de sarcina", care va depasi 100.000 de expeditii/zi.

"In acest an am investit 4,2 milioane de euro, din care 3 milioane de euro in zona auto, fapt ce ne-a permis sa crestem capacitatea de transport a societatii la 1.000 de metri cubi/zi. Credem ca extinderea flotei auto si achizitionarea altor echipamente ne vor permite sa facem fata varfului de sarcina din perioada Black Friday si de la sfarsitul anului", a spus Patrascanu.

El a adaugat ca se asteapta la o majorare de 40-50% a numarul de expeditii din aceasta perioada.

"Din discutiile cu retailerii online a reiesit ca acestia se asteapta la o dublare a comenzilor in perioada Black Friday si ca au stocurile pregatite in acest sens", a spus seful FAN Courier, care a adaugat ca peste 30% din cifra de afaceri a companiei este sustinuta de comenzile primite de la retailerii online, comparativ cu 5% in urma cu 4-5 ani.

Patrascanu a estimat ca afacerile FAN Courier vor creste cu aproape 20% in acest an si ar putea depasi 70 milioane de euro.

"Datele la 9 luni arata ca, fata de estimarea de la inceputul anului de 10-15%, una optimista, avansul cifrei de afaceri se apropie de 19%. Urmeaza ultimul trimestru, cea mai buna perioada a anului, si credem ca vom incheia cu o crestere de 20% si venituri de peste 70 milioane de euro", a spus Patrascanu.

FAN Courier a fost infiintata in 1998 si este detinuta Felix Patrascanu si fratii Adrian si Neculai Mihai.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1820 ori