Cum a "zgariat" criza din Rusia industria germana de masini

Marti, 02 Iunie 2015, ora 17:56
2847 citiri
Cum a "zgariat" criza din Rusia industria germana de masini
Foto: Scania

Reprezentantii industriei auto din Germania sustin ca situatia declansata de criza din Ucraina si prabusirea economiei ruse le reduce considerabil veniturile.

Asociatia constructorilor de masini VDMA estimeaza ca exporturile pe piata ruseasca vor inregistra un declin si mai accentuat in cursul acestui an.

2014 a marcat o reducere cu 17 procente a exporturilor de masini germane in Rusia, insa anul acesta este asteptat un nou declin, de 25, pana la 30 de procente, explica economistul sef al VDMA, Ralph Wiechers, citat de Bloomberg.

Piata in declin

Slabiciunea rublei si o intrare in forta a companiilor din China pe piata auto din Rusia afecteaza in mod evident exportul de masini si utilaje din Germania, recunosc reprezentantii VDMA.

"Din nefericire, inca de la inceputul anului, exporturile constructorilor de masini din Germania au inregistrat un trend descendent", remarca Rheinhold Festge, presedintele VDMA.

Asociatia numara 3100 de membri, iar cel mai recent sondaj efectuat in randul lor arata ca 94% dintre acestia sunt afectati de criza din Ucraina si cea din Rusia, 83% raportand mai putine comenzi decat in anii precedenti.

Firma de echipament minier si de constructii Zeppelin a anuntat inca din noiembrie 2014 ca va pierde piata din Rusia in favoarea concurentilor din Asia, ca urmare a sanctiunilor economice impuse de UE.

Scania, cel mai mare producator de trailere pentru piata din Rusia estimeaza ca cererea de vehicule de uz comercial va reveni in 2016. Firma mentine deschisa in continuare fabrica din Rusia, desi si-a redus considerabil productia.

Reprezentantul zonal al producatorului auto suedez, Hans Tardell, sustine ca reprezentantele firmelor europene nu intentioneaza sa abandoneze piata din Rusia, in asteptarea unor vremuri mai bune.

Conflictul declansat in estul Ucrainei a depasit deja un an, soldandu-se cu 6100 de victime si ducand la cea mai mare confruntare intre foretele politice de la Moscova si din Occident de la sfarsitul Razboiului Rece.

Recenta dezvaluire a celor 89 de nume de politicieni europeni considerati indezirabili pe teritoriul Rusiei nu este nici ea in masura sa imbunatateasca relatiile dintre Moscova si Bruxelles.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a apreciat la sfarsitul saptamanii trecute ca restrictiile de calatorie impuse de Moscova sporesc ingrijorarea Occidentului si diminueaza increderea in partenerii de dialog de la Moscova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#export utilaje masini Rusia, #sanctiuni economice Rusia, #piata masini Rusia , #Companii transport