Romania este atractiva pentru companiile de ousourcing IT, iar Bucurestiul este cel mai vanat

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 13:43
2849 citiri
Romania este atractiva pentru companiile de ousourcing IT, iar Bucurestiul este cel mai vanat
Romania este unul dintre principalii furnizori de outsourcing

Romania este considerata drept una dintre cele mai bune destinatii pentru companiile din industria serviciilor pentru afaceri, dar si pentru outsourcing IT, unde cifra de afaceri a ajuns, anul trecut, la 380 de milioane de euro, pentru acest segment fiind estimata o crestere pentru anii urmatori.

Serviciile IT, unde sunt incluse dezvoltarea de aplicatii la cerere, servicii de testare si suport, reprezinta aproximativ 60,2% din veniturile generate in aceasta zona, serviciile BPO (business process outsourcing) insumeaza 26,8%, iar partea de cercetare-dezvoltare reprezinta restul de 13%, se arata intr-un studiu realizat de IDC la comanda ANIS.

De precizat ca in cifra de afaceri pentru segmentul outsourcing IT nu sunt incluse exporturile de licente.

Evolutia industriei IT din Romania, tipica pentru o tara in emergenta

Industria IT a avut, in primul deceniu al acestui secol, o crestere anuala cuprinsa intre 25-30%, fiind tipica pentru o economie emergenta, se arata in catalogul companiilor de outsourcing din Romania, realizat de ANIS.

In perioada de dinaintea crizei, numarul companiilor din industria IT din Romania s-a triplat, ajungand in 2008 la 15.000 de firme, in timp ce numarul de angajati, numai din segmentul software, a ajuns la aproape 55.000 de persoane.

Criza economica a adus o evolutie neobisnuita a acestei piete. Astfel, daca pana in 2008, cifra de afaceri din operatiunile pe piata locala era superioara exporturile, dupa acest an, exporturile au avut o crestere importanta.

Anul 2010 a fost anul de revenire pentru exportatorii romani de software si servicii. Conform datelor publicate de ANIS, exporturile au crescut cu 40% intre 2008 si 2011, ceea ce reflecta interesul crescut pentru companiile romanesti din aceasta industrie, in special din aria de dezvoltare de software (offshoring, nearshoring si centre de cercetare si dezvoltare.

Romania, o destinatie principala pentru outsourcing IT

Ca si in industria serviciilor pentru afaceri, pentru care Romania este atractiva in principal datorita fortei de munca cu o buna pregatire, dar si costului redus, si companiile IT s-a aratat interesate de piata locala.

Costurilor reduse din Romania li se adauga si nivelul de pregatire al fortei de munca din acest segment, precum si facilitatile guvernamentale, cum ar fi neimpozitarea angazatilor IT sau parcurile industriale.

Bucurestiul, principala locatie a companiilor de software si servicii

Companiile IT au ales ca locatie principala Bucurestiul

Bucurestiul domina sectorul software, cu 60% din venituri si 50% din angajati, in timp ce orase ca Timisoara si Cluj, desi cu cresteri constane, sunt departe de capitala.

Bucurestiul este principalul centru din segmentul de software si servicii, aici fiind prezente 190 de firme dintre cele 290 cu venituri de peste un milion de euro. Acestea sunt mari companii romanesti, integratori si furnizori de solutii, precum si centre de suport si de cercetare si dezvolatre ale unor mari companii IT internationale.

Timisoara, pentru multi ani la rand al doilea mare centru de softaware , a fost singurul oras care a avut o crestere in 2009. Evolutia s-a datorat cresterii semnificative a activitatii din centru R&D al Continental Automotive, dar si a companiilor de dezvoltare de software si de outsourcing prezente aici.

Clujul este al doilea ca marime, dupa Bucuresti, in functie de numarul de companii de software si servicii si ocupa locul trei, dupa Bucuresti si Timisoara, din punct de vedere al cifrei de afaceri si al numarului de angajati.

Companiile din industria IT sunt prezente si in alte orase importante din Romania, cum ar fi Iasi, Brasov sau Craiova.

Romania, o destinatie si pentru industria serviciilor pentru afaceri

Romania este considerata ca fiind una dintre cele mai bune destinatii pentru companiile din industria serviciilor pentru afaceri de Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania (ABSL) in principal datorita fortei de munca cu o buna pregatire, dar si costului redus.

Ca si in industria IT, Bucurestiul este principala destinatie a furnizorilor de servicii pentru afaceri, capitala fiind urmata de Cluj Napoca, Timisoara, Iasi, Sibiu si Brasov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Romania software, #companii software, #dezvoltare aplicatii , #Companii software