VinVest: Romania, in randurile producatorilor de vinuri de calitate

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 20:51
4433 citiri
VinVest: Romania, in randurile producatorilor de vinuri de calitate

Romania a intrat in randurile producatorilor de vinuri de foarte buna calitate, dupa ce, in ultimii ani, a accesat fonduri europene ce au permis inlocuirea vechilor plantatii viticole cu altele noi, astfel ca acum tara noastra poate concura cu marii producatori internationali, au aratat, in discursurile lor, oficialii romani participanti la cea de-a IX-a editie a Salonului International de Vinuri 'VinVest', deschis vineri, la Timisoara.

"Calitatea vinului romanesc incepe sa fie deosebita. Putem crea si putem concura cu mari parteneri, cu mari producatori cu experienta, cu traditie. (...) Daca acum 7-8 ani, trebuia sa schimbi mai multe restaurante ca sa gasesti un vin din Romania - si nu gaseai un vin bun, astazi gasesti 8-10 soiuri bune intr-un restaurant, iar asta trebuie sa fie o mare mandrie pentru noi, toti romanii.

Vinul este un aliment, cel mai mare dar pe care ni l-a dat natura", a declarat deputatul Adrian Radulescu, presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor.

La randul sau, fostul ministru al Agriculturii, deputatul Valeriu Tabara, a aratat ca viticultura s-a evidentiat in agricultura romaneasca, toate fondurile europene disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru domeniul viticol fiind absorbite.

"Viticultura se evidentiaza in agricultura romaneasca din ultimii ani. In PNDR vinul si vinificatia sunt la loc de frunte prin tot ceea ce a insemnat absorbtia de fonduri europene. Din cele 42 de milioane de euro care s-au acordat anual, toti banii au fost folositi", a spus Valeriu Tabara, mentionand ca fondurile pe acest au fost deja epuizate.

In opinia sa, in Romania au aparut producatori extrem de valorosi, iar piata vinului s-a diversificat. 'Calitatea vinurilor romanesti nu se mai pune in discutie, in acest moment. Exista foarte multe branduri care intra in categoria 'premium'. In acelasi timp, calitativ si cantitativ, ele corespund din toate punctele de vedere', a subliniat fostul ministru al Agriculturii.

La actuala editie a Salonului 'VinVest' sunt reunite 146 de firme si institutii de profil cu scopul promovarii vinurilor de calitate. Dintre participanti, 23 sunt producatori de vin, iar 24 se ocupa cu distributia sau serviciile conexe din industria vinului.

Editia din acest an a "VinVest" reprezenta un succes, sustine organizatorul manifestarii, Lucia Parvu, vicepresedinte al Asociatiei Degustatorilor Autorizati de Vinuri din Romania (ADAR).

Ea a precizat ca interesul producatorilor si distribuitorilor de vinuri pentru acest salon international este in crestere, de la an la an, motiv pentru care s-a facut o selectie riguroasa a participantilor, iar unele solicitari chiar au fost refuzate.

'Salonul 'VinVest' a crescut in fiecare an. Am pus accentul pe calitatea vinurilor si pe industria vitivinicola. Suntem o tara producatoare de vinuri de calitate si ne dorim ca vinul romanesc sa fie ambasadorul Romaniei, mai ales ca ne aflam la un salon international de vinuri', a precizat organizatorul VinVest.

Cea de-a IX editie a Salonului International de Vinuri VinVest se desfasoara, in perioada 6-8 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara, al Camerei de Comert Industrie si Agricultura Timisoara. Alaturi de producatori de marca din Romania, in cadrul salonului expun reprezentanti ai industriei vitivinicole din Spania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Italia, Franta, Germania, Australia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#producatori vin romania, #plantatii viticole Romania, #vinuri romanesti bune , #Companii Romania