Ungureanu: Statul e puternic. Privatizarea Cupru Min se reia

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 09:28
1664 citiri
Ungureanu: Statul e puternic. Privatizarea Cupru Min se reia

Rezultatul negocierilor cu firma canadiana Roman Copper pentru privatizarea Cupru Min a dovedit ca statul este puternic, iar procesul de privatizare va fi reluat cu avize de mediu existente si evaluari efectuate de o firma cunoscuta international, a declarat, miercuri seara, premierul Ungureanu.

El a afirmat ca au existat "cateva vicii de procedura", dar a precizat ca vrea sa reformuleze aceasta declaratie, precizand ca negocierea pe contract nu a "functionat" foarte bine.

"Aveam toate motivele sa jubilez, dar negocierea pe contract nu a functionat foarte bine ", a spus Ungureanu, la postul B1 TV.

Roman Copper a castigat in 26 martie licitatia organizata de OPSPI pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Ministerul Economiei a anuntat insa in 7 aprilie ca negocierile cu Roman Copper s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile cerute de partea romana, astfel ca procesul de privatizare va fi reluat.

Firma canadiana a avut termen de zece zile pentru a semna contractul de cumparare a Cupru Min, dar intrucat nu a acceptat conditiile impuse de partea romana, acordul nu a mai fost incheiat.

Conditiile cerute de MECMA erau ca firma canadiana sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

Pretul Cupru Min, controversat

Potrivit datelor obtinute de Mediafax, patrimoniul Cupru Min pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei a fost evaluat de o firma cu sediul intr-un apartament din judetul Alba, pe baza unor date culese in 2008 si actualizate in 2010, firma fiind detinuta de membrii aceleiasi familii.

Firma "Evaluar" din Alba-Iulia, cu un numar mediu de patru angajati in 2010 si un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu si volumul de investitii care trebuie asumate de catre cumparator.

Un document oficial prezentat miercuri de Mediafax, releva ca pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Compania din Abrud a incheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfarsitul anului 2011 a inregistrat o cifra de afaceri neta de 150,6 milioane lei si un profit net de 30,7 milioane lei. La finele anului trecut, Cupru Min avea datorii de 64,4 milioane de lei.

Roman Copper este detinuta de Bayfront Capital Partners (Canada) si a fost infiintata anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#privatizarea Cupru Min, #Ungureanu Cupru Min, #Ungureanu privatizare , #Companii Romania