Un argument delirant: Distrugem statul ca sa venim de hac hotilor!

Joi, 10 Mai 2012, ora 07:59
2706 citiri
Un argument delirant: Distrugem statul ca sa venim de hac hotilor!

Argumentele in favoarea privatizarii (inclusiv in zona resurselor minerale) sunt, in viziunea unora dintre autoritatile de la Bucuresti, de o asemenea natura si inlantuire cauzala, incat nu pot decat sa te lase cu gura cascata.

Nu doar ca administrarea privata ar fi mai eficienta si ar aduce mai multa performanta si cu asta punct! Ci, mai degraba, ca ar fi ceruta de faptul ca, dupa cum s-a dovedit, orice structura de stat este asaltata in Romania de clienti politici si activitatea ei este afectata de spagi si alte manifestari de coruptie, risipa si furt, care o secatuiesc, o fac neprofitabila si ii arunca poverile asupra bugetului de stat si populatiei.

Argumente halucinante pentru privatizare

Paroxismul pe linia acestei argumentari pare sa fi fost atins de domnul Mihai Razvan Ungureanu care a prezentat privatizarea (intre timp esuata) a exploatarii cuprului de la Rosia Poeni ca o modalitate de a degaja bugetul public in favoarea cresterii salariilor si pensiilor! Paroxism, nu atat pentru ca intreprinderea supusa privatizarii aducea profit, in timp ce marele cumparator strain era de fapt o biata firma de apartament care nici macar bani de garantie pentru mediu nu avea, ci mai ales pentru ca in domeniul resurselor naturale n-ar trebui sa fie luate in considerare la incheierea contractului de concesiune doar activele companiei scoase la vanzare, ci, inainte de toate, valoarea zacamintelor, care, potrivit legii, nu se vand, insa a caror exploatare este pasata concesionarului ce se infrupta din ele.

Din punctul de vedere al unor asemenea argumente prezentate pentru privatizarea Cupru Min, este total neimportant ca aceasta n-a avut loc deocamdata. Argumentele au fost puse pe rol, ca si in alte cazuri, si vor fi reluate cu ocazii similare, inclusiv la prevazuta reluare a privatizarii Cupru Min. Aceste argumente te lasa cu gura cascata pentru ca pur si simplu se bazeaza pe ideea "privatizam ca sa scapam de hotii care devalizeaza statul" sau, altfel spus, "in loc sa distrugem hotii, distrugem statul"! Frumoasa si onoranta abordare! Inlocuim hotii ilegali cu hoti legali! Si, mai precis, inlocuim hotii ilegali romani, cu hoti legali straini! Strasnica afacere!

Nici nu este de mirare presiunea externa tot mai puternica - venind de la companii straine, precum si de la agentii lor de vanzari care sunt FMI si Comisia de la Bruxelles - pentru privatizari si iar privatizari catre capitalul strain, privatizari care constituie instrumentul de absorbtie de catre centru a sevei economice din periferiile coloniale.

Petrom si Sidex demonstreaza contrariul

Este absolut halucinant ca vreo autoritate din Romania poate avansa asemenea argumente in sustinerea privatizarii cand exemplele cele mai des furnizate in acest sens - Petrom si Sidex - probeaza contrariul. Acestea au devenit imediat dupa privatizare profitabile tocmai printr-o simpla dezincapusare de catre cei ce le secatuiau, dar insasi profitabilizarea lor aproape instantanee demonstreaza ca puteau sa fie facute rentabile si in administrarea statului, daca cele mai rudimentare masuri de a veni de hac hotilor erau luate.

Contracararea hotilor inainte de orice incercare de privatizare era cheia problemei! Cum se face ca cele mai importante structuri din economie - cele strategice, precum exploatarea resurselor petroliere si distributiile de energie - au fost rentabilizate nu printr-o privatizare reala, ci printr-un transfer tot catre o administratie de stat, dar in mana altor state?! Petrom catre statul austriac, Distrigaz Sud catre statul francez, Electrica Oltenia catre statul ceh, alte trei distributii de energie catre statul italian! Iata realitatea: companiile prezentate drept private, catre care au fost chipurile transferate toate aceste structuri strategice, erau de fapt vajnice societati de stat!

Si ajungi pur si simplu sa visezi urat cand autoritati romane mai pot bate toba privatizarii dupa doua decenii in care actiunile intreprinse in numele acesteia au lichidat economia romaneasca fara ca minunatul capital privat, in frunte cu cel strain, sa fi pus ceva in locul capitalului public demolat. Astfel, s-a ajuns ca Romania sa nu mai aiba economie, devenind o simpla anexa de consum de la periferia centrului vest-european.

Axa economica majora apartine integral capitalului strain. Intrarile si iesirile lantului productiv, atat cat mai exista, sunt controlate de capitalul strain, bancile sunt in mana acestuia. Cum s-ar mai putea dezvolta Romania?

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#privatizare Cupru Min, #privatizare Rosia Poeni, #argumente privatizare, #editorial Serbanescu , #Companii Romania