Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Transelectrica: investitii de peste 600 de mil. de lei in 2012

Transelectrica: investitii de peste 600 de mil. de lei in 2012


Transelectrica va realiza in 2012 lucrari de modernizare a retelei in valoare de peste 600 de milioane de lei, principalul scop fiind cresterea capacitatii de preluare a energiei eoliene, a declarat miercuri Octavian Lohan, directorul general al companiei.

"Marea problema cu care ne confruntam este integrarea centralelor eoliene. Transelectrica si distribuitorii au semnat contracte de peste 8.000 de MW pentru centrale eoliene, iar avize tehnice de racordare sunt pentru 7.000 de MW. Practic peste 15.000 MW, desi consumul mediu anual este sub 7.000 de MW si cea mai mare valoare nu a depasit pana acum 9.500 de MW", a precizat Lohan, la conferinta organizata cu ocazia demararii ofertei publice secundare.

Oferta se deruleaza in perioada 14 - 27 martie 2012.

Pretul minim pentru oferta Transelectrica este 14,9 lei pe actiune, iar cel maxim, 19,2 lei. La acest pret minim, investitorii primesc un discount de 12,6% fata de cotatia din prezent a unei actiuni Transelectrica.

Lohan a amintit ca in 2011 a fost pusa in functiune o statie noua de 400 kV la Tariverde, judetul Constanta, care va asigura preluarea in sistem a 2.000 de MW eolieni.

Potrivit prospectului de listare, reteaua nationala de transport poate prelua maximum 2.500 - 3.000 de MW eolieni.

"Interesul este deosebit de mare si noi trebuie sa dezvoltam reteaua astfel incat sa preluam acesti MW in siguranta. In aceste zile suntem in curs de a aproba un plan de investitii pentru urmatorii zece ani, unde avem proiecte noi pe care vrem sa le dezvoltam mult mai repede. Trebuie sa fim convingatori in fata ANRE si a Ministerului Economiei, care ne aproba planul si ne asigura finantarea", a mai spus Lohan.

Oficialul Transelectrica a adaugat ca, anul trecut, volumul investitiilor a fost de 333 de milioane de lei, o parte provenind din taxele de racordare. Pentru acest an, bugetul companiei include investitii de 527 de milioane de lei, la care se vor adauga 78 de milioane de lei din taxele de racordare platite de companii.

"Ministerul Economiei doreste chiar astazi sa discute problema liberalizarii pietei de energie. Incepand cu 15 martie, ANRE ne-a aprobat sa incepem o deschidere a pietei, am inceput sa cumparam energia necesara acoperirii pierderilor din reteaua de transport de pe piata libera, OPCOM. Am participat deja la oferte depuse de producatori. Deja am incheiat contracte, dar nu suficiente pentru 2012. Insa continuam si asa am obtinut o noua cale de reducere a costurilor", a mai afirmat Lohan.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1876 ori