Statul va incerca, din nou, sa-si vanda actiunile de la Petrom

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 14:51
1620 citiri
Statul va incerca, din nou, sa-si vanda actiunile de la Petrom

Statul roman va scoate inca o data la vanzare, la inceputul anului viitor, pachetul de actiuni detinute la Petrom.

Va incerca sa vanda 15% din Transelectrica si va lista la Bursa de Valori Bucuresti 15% din Transgaz si respectiv Romgaz, a declarat ministrul economiei, Ion Ariton.

Nu se poate vorbi de "esec" in cazul incercarii nereusite a statului de a vinde, in iulie 2011, un pachet din actiunile Petrom, a declarat, intr-un interviu acordat presei austriece, Ion Ariton, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

"Pur si simplu am refuzat sa vindem sub un anume pret. Asta se poate intampla la orice vanzare de acest tip si este un proces cat se poate de normal. Vom scoate pachetul la vanzare inca o data, anul viitor", a declarat Ion Ariton intr-un interviu acordat publicatiei austriece Wirtschaftsblatt.

In baza programului de privatizare asumat si convenit cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana, guvernul a scos la vanzare, in iulie 2011, un pachet de 9,84% din actiunile detinute inca la OMV Petrom. La licitatie au participat sase consortii conduse de Goldman Sachs, Nomura, JP Morgan, Morgan Stanley, UBS si Renaissance Capital, o banca ruseasca de investitii controlata de miliardarul Mihail Prohorov. Pretul anuntat la inceput a fost de 0,46 lei/titlu. Cu cateva zile inainte de sfarsitul ofertei, pretul a fost micsorat: 0,3708 lei/titlu. Intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, insa guvernul a refuzat sa vanda la acest pret.

"Pe piata, a fost un esec. Pentru noi a fost, sa spunem, nu ce ne-am dorit, dar a fost solutia corecta", a declarat atunci presedintele Traian Basescu, referindu-se la decizia guvernului de a nu fi de acord cu pretul propus de participantii la licitatie.

Tot anul viitor, statul roman intentioneaza sa vanda 15% din Transelectrica. "La inceputul anului 2012, vrem sa listam 15% din Transgaz la Bursa de Valori Bucuresti, in acelasi timp cu listarea a 15% din Romgaz", a mai declarat Ion Ariton pentru publicatia citata.

Ariton a precizat ca autoritatile de la Bucuresti cauta manageri de top, romani sau straini, pentru a conduce companiile de stat. "Cautam specialisti de top romani sau straini, nu conteaza. Companiile de stat sunt in prezent ineficiente, acumuleaza pierderi si datorii si impovareaza astfel bugetul", a explicat ministrul.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Petrom listare bursa 2012, #vanzare actiuni Petrom 2012 , #Companii Romania