Convertirea datoriilor in actiuni, o solutie pentru Cupru Min?

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 16:59
1809 citiri
Convertirea datoriilor in actiuni, o solutie pentru Cupru Min?

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat vineri ca Guvernul ar fi avut trei modalitati de pastrare a societatii Cupru Min, printre care trecerea acesteia de la Ministerul Economiei la CJ Alba.

"Guvernul ar fi putut tine Cupru Min in proprietatea Romaniei. in 2004 s-a incheiat un acord de finantare cu Banca Mondiala, BM ar fi dat Romaniei banii neceari. Mai exista o solutie, Guvernul putea sa treaca Cupru Min de la Ministerul Economiei la judetul Alba, o autoritate locala care putea accesa programe europene cu fonduri nerambursabile pentru protectia mediului.

Ce trebuia sa faca Guvernul era sa adopte o hotarare de Guvern prin care sa converteasca datoriile Cupru Min in actiuni, cum a facut la SNCFR si sa transfere actiunile in proprietatea CJ Alba, facandu-l astfel eligibil pentru fondurile europene mentionate. O alta solutie ar fi fost garantarea finantarii necesare Cupru Min prin garantie guvernamentala sau prin garantii comerciale acordate de Exim Bank", a declarat Ponta.

seful PSD a mai spus ca societatea Cupru Min nu este nicidecum o "gaura neagra" a economiei romanesti, asa cum au prezentat guvernantii motivele privatizarii. "Guvernul a prezentat Cupru Min ca fiind o gaura neagra.

Datele oficiale de la Ministerul Finantelor arata ca in ultimii ani compania a avut o rata de profitabilitate de peste 15%. Datoriile de 15 milioane de euro ar putea fi acoperite de Cupru Min in maximum 2 ani, folosind profitul", a declarat Ponta. "La un profit net anual de 7 milioane de euro in ultimii doi ani, nicio banca nu ar fi avut probleme sa finanteze investitiile de mediu de 17 milioane", a adaugat el.

Liderul social-democrat a adaugat ca o alta dezinformare a Guvernului se refera la plata pentru Cupru Min. "Premierul a dezinformat referitor la incasarea pretului, nu se va primi niciun euro astazi, ci eventual dupa 135 de zile acesti 200 de milioane de euro pe care firma respectiva nu ii are in cont, eventual va plati aceasta suma", a precizat Ponta.

Reprezentantii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie si cei ai Roman Copper au negociat joi pana la ora 4 dimineata clauzele contractului de privatizare a Cupru Min, iar discutiile au fost reluate vineri dimineata de la ora 8, au declarat, pentru NewsIn, surse din minister.

Potrivit acestora, nu se stie cat vor mai dura negocierile, termenul pana cand trebuie semnat contractul fiind vineri, la ora 23.55.

"Saptamana viitoare clauzele contractului vor fi facute publice, astfel ca fiecare clauza se negociaza si din acest punct de vedere", au spus sursele.

Roman Copper, detinuta de banca canadiana de investitii BayFront Capital Partners, a castigat licitatia care a avut loc pe 26 martie pentru privatizarea Cupru Min Abrud.

Pretul oferit de Roman Copper este de 200,7 milioane de euro, de 3,5 ori mai mult decat cel de pornire a licitatiei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Victor Ponta Cupru Min, #privatizare Cupru Min, #conversie datorii Cupru Min , #Companii Romania