Salariile sefilor din companiile de stat raman plafonate

Joi, 27 Decembrie 2012, ora 14:34
1944 citiri
Salariile sefilor din companiile de stat raman plafonate
Foto: romanialibera.ro

Indemnizatiile directorilor din companiile de stat vor fi plafonate si pentru anul viitor, iar salariile angajatilor vor creste cu maximum 3%, dar numai daca societatea in care lucreaza a inregistrat profit in anul precedent, a decis Guvernul in sedinta de joi.

Executivul a decis totodata ca societatile de stat sa fie obligate si in acest an sa verse la bugetul de stat, dub forma de varsaminte sau dividende, echivalentul a 85% din profit.

In 2009, Guvernul a hotarat ca indemnizatiile membrilor Consiliilor de Administratie din companiile de stat si regiile autonome sa fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societati.

In acelasi timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis ca aceasta plafonare va fi mentinuta si in anii urmatori, respectiv 2010 si 2011.

La finalul anului trecut, Executivul a decis sa prelungeasca si pentru acest an perioada de plafonare a indemnizatiilor acordate directorilor generali din companiile de stat la nivelul remuneratiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Decizia nu a vizat insa si remuneratia angajatilor aflati in organigrama sub directorii generali, astfel ca s-a ajuns la cazuri in care salariile acestora sunt mai mari decat cele plafonate ale directorilor generali.

In vara, premierul Ponta a anuntat ca salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului, deoarece exista cazuri in care remuneratia acestor angajati este mai mare decat cea a directorilor generali.

El a asigurat ca salariile vor fi limitate inclusiv in cazul persoanelor care ocupa posturi de consilier in companiile de stat.

Proiectul de lege care reglementeaza salarizarea in companiile de stat a fost discutat atunci de Guvern in prima lectura, premierul cerand ministrilor sa isi prezinte punctul de vedere pana saptamana viitoare. Documentul nu a mai fost aprobat ulterior.

Tot in vara, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu anul viitor si numai pentru sectorul bugetar.

Seful Guvernului a criticat in acest context faptul ca tatal presedintelui Camerei Deputatilor, Robertei Anastase, incaseaza din postul de consilier la Conpet un salariu lunat de de 320 milioane lei vechi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#salarii manageri companii stat, #salarii angajati stat, #manager companii stat , #Companii Romania