Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salariile sefilor din companiile de stat raman plafonate

Salariile sefilor din companiile de stat raman plafonate


Indemnizatiile directorilor din companiile de stat vor fi plafonate si pentru anul viitor, iar salariile angajatilor vor creste cu maximum 3%, dar numai daca societatea in care lucreaza a inregistrat profit in anul precedent, a decis Guvernul in sedinta de joi.

Executivul a decis totodata ca societatile de stat sa fie obligate si in acest an sa verse la bugetul de stat, dub forma de varsaminte sau dividende, echivalentul a 85% din profit.

In 2009, Guvernul a hotarat ca indemnizatiile membrilor Consiliilor de Administratie din companiile de stat si regiile autonome sa fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societati.

In acelasi timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis ca aceasta plafonare va fi mentinuta si in anii urmatori, respectiv 2010 si 2011.

La finalul anului trecut, Executivul a decis sa prelungeasca si pentru acest an perioada de plafonare a indemnizatiilor acordate directorilor generali din companiile de stat la nivelul remuneratiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Decizia nu a vizat insa si remuneratia angajatilor aflati in organigrama sub directorii generali, astfel ca s-a ajuns la cazuri in care salariile acestora sunt mai mari decat cele plafonate ale directorilor generali.

In vara, premierul Ponta a anuntat ca salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului, deoarece exista cazuri in care remuneratia acestor angajati este mai mare decat cea a directorilor generali.

El a asigurat ca salariile vor fi limitate inclusiv in cazul persoanelor care ocupa posturi de consilier in companiile de stat.

Proiectul de lege care reglementeaza salarizarea in companiile de stat a fost discutat atunci de Guvern in prima lectura, premierul cerand ministrilor sa isi prezinte punctul de vedere pana saptamana viitoare. Documentul nu a mai fost aprobat ulterior.

Tot in vara, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu anul viitor si numai pentru sectorul bugetar.

Seful Guvernului a criticat in acest context faptul ca tatal presedintelui Camerei Deputatilor, Robertei Anastase, incaseaza din postul de consilier la Conpet un salariu lunat de de 320 milioane lei vechi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1905 ori