Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

S-a decis: Companiile de stat sunt obligate sa verse la buget 85% din profit

S-a decis: Companiile de stat sunt obligate sa verse la buget 85% din profit


Guvernul a decis sa oblige din nou companiile si regiile de stat sa verse la buget aproape integral profitul obtinut, respectiv echivalentul a 85% din total, conform sistemului aplicat anul trecut, potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Ministrul a anuntat, marti seara, ca aceasta decizie a fost luata de Guvern printr-un memorandum.

"S-a aprobat un memorandum, iar cota de participare, de varsaminte, este la nivel de 85%", a spus Ialomitianu.

Surse participante la sedinta de saptamana trecuta a Guvernului au declarat atunci agentiei Mediafax ca Executivul intentioneaza sa oblige din nou companiile si regiile de stat sa verse la buget echivalentul a 90% din profit, conform sistemului aplicat anul trecut, dar a amanat o decizie din cauza opozitiei unora dintre ministri, care au sustinut ca aceste societati trebuie lasate sa se dezvolte.

Discutia a avut loc in sedinta de joi a Guvernului, premierul Emil Boc aratand ca nu este normal ca aceste companii de stat si regii autonome sa pastreze fonduri importante in depozite bancare in timp ce Guvernul este obligat sa se imprumuta pentru a finanta deficitul.

"Unii dintre ministri au vociferat si s-au opus acestei decizii, aratand ca societatile de stat ar trebuie lasate sa beneficieze de aceste fonduri pentru a se dezvolta si sa li se ia din profit doar 50%, cat prevede legislatia in vigoare. Discutia a fost amanata pentru zilele urmatoare, premierul spunand ca poate le mai lasa <>, respectiv sa li se ia 85% din profit", au aratat atunci sursele.

Surse: Romgaz si Transgaz au sume importante plasate in depozite bancare

Pentru anul trecut, Guvernul a decis ca firmele de stat si regiile autonome vor fi obligate sa verse la bugetul de stat echivalentul a 90% din profit, aproape dublu comparativ cu limita maxima prevazuta de lege.

Decizia a fost argumentata atunci de Executiv prin faptul ca si companiile si regiile de stat "trebuie sa fie parte la efortul de solidaritate de a sustine bugetul de stat in momente dificile".

Transferul profitului catre bugetul de stat a atras nemultumirea actionarilor minoritari. Fondul Proprietatea, care detine 15% din actiunile Romgaz, a atacat in instanta o decizie AGA din 2010 prin care Ministerul Economiei a decis transferul la bugetul de stat a 400 milioane de lei din profitul companiei din Medias.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1713 ori