Romania urca pe locul trei in topul celor mai mari companii din Europa Centrala si de Est

Vineri, 30 August 2013, ora 12:01
2239 citiri
Romania urca pe locul trei in topul celor mai mari companii din Europa Centrala si de Est
Petrom a fost in 2012 cea mai profitabila companie din Romania

Romania surclaseaza Ucraina si ajunge, pentru prima data, pe locul trei in Coface CEE Top 500 cu 54 de companii in clasament, in crestere cu 22,7% fata de anul trecut. Totusi, companiile romanesti nu reusesc sa egaleze performantele Ucrainei si in ceea ce priveste profitul net si cifra de afaceri, in crestere cu 10,8%, la 49 miliarde de euro.

Cei mai importanti jucatori economici ai regiunii CEE activeaza in Polonia, tara care gazduieste mai mult de o treime din companiile de top (171 de companii, 34,2%). Cele mai puternice companii poloneze ar putea genera o cifra de afaceri de 234 miliarde de euro in 2013, cu o crestere de 6% fata de anul trecut. In ciuda unei pierderi de 30%, companiile poloneze raman, totusi, in top din punctul de vedere al profitului net. Aceasta tara a demonstrat - chiar si dupa cea mai puternica crestere a PIB-ului din UE in 2011 - o incetinire brusca in 2012, in timp ce insolventele au atins niveluri record in aceeasi perioada.

Ungaria se afla pe locul secund in Top 500 CEE din punctul de vedere al numarului de companii cu care este reprezentata (66 - 13,2%). Aceasta a fost clasata pe locul al treilea in 2011, desi performantele economiei sale (PIB) au scazut cu 1,7%, iar cifra de afaceri a celor mai importante companii a crescut usor pana la 240 miliarde de euro (+2,2%). Se recomanda o monitorizare atenta a economiei tarii, deoarece profitul net este in scadere la an la an.

"Chiar si pentru partea emergenta a Europei, 2012 si 2013 au fost ani dificili, dar analiza primelor 500 de companii ne arata, chiar si in vremuri economice tulburi, ca potentialul de crestere este prezent. Cifra de afaceri a statelor emblematice din CEE a crescut cu 5%, demonstrand astfel importanta lor nu numai in regiune, ci si in intreaga Europa si in alte tari cu care au dezvoltat parteneriate comerciale." a declarat Katarzyna Kompowska, Director Executiv, Coface Central Europe.

In ciuda crizei economice, cei 500 de jucatori din regiune si-au crescut cifra de afaceri cu 5%, ajungand la peste 628 MLD EUR in 2012. Cu toate acestea, performanta nu a condus la o dezvoltare stabila a profitului net. Intrucat in 2011 companiile de top din CEE si-au imbunatatit profiturile, in 2012 acestea au scazut cu aproape 32%, de la 30 MLD EUR la 20 MLD EUR.

Numarul angajatilor din companiile aflate in Top 500 CEE cunoaste o evolutie pozitiva, acesta prezentand o usoara crestere, cu 1,5% fata de anul trecut. Dar imaginea de ansamblu este destul de eterogena, cresterea ratelor somajului mergand mana in mana cu ratele ridicate de excludere ale companiilor din top, asa cum ne arata si studiul.

Invingatori si invinsi

Industria de petrol si gaze contribuie, din nou, intr-o pondere foarte mare in clasamentul realizat de Coface pentru cele mai puternice companii din CEE. Astfel, 65 de companii au generat un profit total de 162 miliarde de euro (+6%), mai ales daca luam in considerare faptul ca 2012 a fost un an dificil, iar profitul total net a scazut cu 34,6%.

Cea de-a doua pozitie - la o distanta semnificativa de prima - este ocupata de sectorul furnizorilor de energie. 51 de companii nu au atins nici macar jumatate din valoarea cifrei de afaceri a industriei de petrol si gaze (76 miliarde de euro). Rata medie de crestere in acest sector este promitatoare (+11%), dar companiile au reactionat la cererea redusa de energie din cauza recesiunii, prin disponibilizarea personalului (-12.9%) si au avut de suferit o scadere brusca a profitului.

Sectorul Auto a reusit in acest an sa intre in Top 3 Sectorial - 42 de companii au realizat o cifra de afaceri de aprox. 63 miliarde de euro, cele mai mari cote provenind din Republica Ceha si Slovacia (mentionand doar Skoda Auto S.S., Volkswagen Slovacia, Kia Motors). De asemenea, cativa performeri ai studiului pot fi luati in considerare pentru acest sector, ca de exemplu Mercedes-Benz Manufacturing Ungaria sau Ford Romania. Desi profitul net a scazut cu aproape 33%, companiile din sectorul Auto au angajat suplimentar 6.500 de persoane.

Cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri au fost raportate de catre companiile de distributie auto, industrie alimentara si comertul cu ridicata. In cadrul Top 500 CEE, mai multe sectoare au prezentat tendinte descendente: Constructiile, Electronica, Industria metalelor, Mineritul si Telecomunicatiile.

Constructiile au fost, in mod traditional, cele mai grav afectate de criza economica, iar cele sapte companii din acest sector, care sunt prezente in clasament au fost caracterizate de o scadere a cifrei de afaceri (-9%), a numarului de angajati (-8% in 2012) si de cele mai multe insolvente din CEE.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#top companii Coface, #top companii Romania , #Companii Romania